SUA: O nouă garanție de credit de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

SUA: O nouă garanție de credit de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

SUA au anunțat luni că au acordat o nouă garanție de credit de circa 1 miliard de dolari pentru Ucraina în scopul de a ajuta această țară, asupra căreia planează spectrul falimentului, în condițiile în care Kievul este angajat în negocieri dificile asupra restructurării datoriei sale, potrivit AFP.

'Aceasta subliniază sprijinul permanent al Statelor Unite pentru programul de reforme economice în Ucraina', a indicat Departamentul Trezoreriei SUA, într-un comunicat.

Washingtonul acordase în aprilie 2014 Kievului o precedentă garanție de credit, tot de de 1 miliard de dolari, care nu s-a tradus prin credite directe, dar i-a permis acestuia să facă împrumuturi de fonduri beneficiind de garanția americană.

Acest ajutor intervine în contextul în care în luna martie comunitatea internațională anunțase un plan de asistență financiară în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în schimbul unui strict plan de reforme economice.

'Ucraina a angajat deja reforme cruciale și angajamentul său de a pune capăt corupției și inerției trecutului este clar', a asigurat secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew, într-un comunicat.

Anunțul SUA intervine într-un moment crucial pentru Kiev. Ucraina este angajată în negocieri dificile cu creditorii săi în vederea restructurării datoriei de 15 miliarde de dolari, o condiție esențială pentru deblocarea unui nou împrumut de către Fondul Monetar Internațional (FMI).

Devastată de conflictul armat cu rebelii proruși în estul industrial, pe fondul unei crize grave economice, Ucraina și-a văzut datoria explodând la aproape 100% din Produsul său Intern Brut (PIB). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...