SUA renunță temporar la antrenarea rebelilor sirieni (Pentagonul)

SUA renunță temporar la antrenarea rebelilor sirieni (Pentagonul)

SUA fac o "pauză" în formarea și echiparea rebelilor sirieni moderați, timp necesar unei revizuiri a acestui program cu rezultate insignifiante, informează AFP. 'Am făcut o pauză' în trimiterea recruților spre centrele de antrenament din Turcia și Iordania, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Dar armata americană "continuă să recruteze" viitori candidați, în perspectiva unei apropiate reluări a instrucțiilor, a precizat el. De altfel, programul continuă pentru cei care l-au început deja, a adăugat Cook.

Acest program de pregătire și echipare a rebelilor sirieni, lansat la începutul anului de SUA și bugetat cu 500 de milioane de dolari, urma să vizeze circa 5.000 de rebeli anual pentru a combate în Siria grupul jihadist Statul Islamic (SI).

Dar el nu a permis pentru moment instruirea decât a două grupuri de 54 și 70 de combatanți, potrivit cifrelor Pentagonului.

Armata americană a recunoscut, între altele, că unii dintre acești combatanți și-au predat săptămâna trecută o parte din echipament și muniții Frontului al-Nosra, filiala siriană a Al-Qaida, trecând într-o zonă controlată de aceasta.

Programul a fost afectat în special prin filtrarea drastică a candidaților de către americani.

Unii experți estimează, de altfel, că voința Washingtonului de a limita aria de acțiune a rebelilor în lupta împotriva Statului Islamic a descurajat mulți dintre potențialii recruți.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale