SUA: Senatorii s-au pronunțat pentru abolirea torturii

Senatorii americani au adoptat marți, cu 78 de voturi "pentru" și 21 de voturi "contra", un amendament la legea apărării naționale ce prevede abolirea torturii în timpul interogatoriilor, pentru a interzice practicile utilizate contra suspecților de terorism după atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, potrivit AFP. În favoarea amendamentului s-au pronunțat toți senatorii democrați și 32 de senatori republicani, printre care John McCain, care a fost el însuși victimă a torturii ca prizonier în timpul războiului din Vietnam.

''Acest amendament prevede garanții mai bune pentru ca niciodată Statele Unite să nu aleagă calea obscură unde valorile noastre sunt sacrificate din motive de securitate pe termen scurt'', a subliniat McCain, unul dintre opozanții vehemenți ai torturii.

Pentru ca amendamentul să devină efectiv, legea apărării naționale 2016 (National Defense Authorization Act) va trebui să fie votată integral de Camera Reprezentanților și Senatul SUA, înainte de a fi promulgată de către președintele Barack Obama.

Casa Albă a avertizat luna trecută că președintele Obama ar putea face uz de veto întrucât mai multe prevederi ale legii contravin priorităților actualei administrații de la Washington.

Printre altele, legea îi va garanta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) accesul la persoanele deținute de autoritățile americane. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

2 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

3 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

4 Refuzata, cu ceas de 20 de mii de euro! Spune drept, nebunatico, ai pus și tu botul la borcanul cu miere?

5 CEx cu scandal la PSD! Se țipă de se aude din curte / Dăncilă către Manda: Să spuneți că nu puteți câștiga alege…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume