SUA: Senatorii s-au pronunțat pentru abolirea torturii

Senatorii americani au adoptat marți, cu 78 de voturi "pentru" și 21 de voturi "contra", un amendament la legea apărării naționale ce prevede abolirea torturii în timpul interogatoriilor, pentru a interzice practicile utilizate contra suspecților de terorism după atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, potrivit AFP. În favoarea amendamentului s-au pronunțat toți senatorii democrați și 32 de senatori republicani, printre care John McCain, care a fost el însuși victimă a torturii ca prizonier în timpul războiului din Vietnam.

''Acest amendament prevede garanții mai bune pentru ca niciodată Statele Unite să nu aleagă calea obscură unde valorile noastre sunt sacrificate din motive de securitate pe termen scurt'', a subliniat McCain, unul dintre opozanții vehemenți ai torturii.

Pentru ca amendamentul să devină efectiv, legea apărării naționale 2016 (National Defense Authorization Act) va trebui să fie votată integral de Camera Reprezentanților și Senatul SUA, înainte de a fi promulgată de către președintele Barack Obama.

Casa Albă a avertizat luna trecută că președintele Obama ar putea face uz de veto întrucât mai multe prevederi ale legii contravin priorităților actualei administrații de la Washington.

Printre altele, legea îi va garanta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) accesul la persoanele deținute de autoritățile americane. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Demență pură / Mungiu-Pippidi a ajuns trompeta PSD și-i atacă pe români numindu-i „lumpendiaspora” / Sputnik a pre…

2 Fraților, asta e dementă! / Dan Alexe o dă în vileag pe pesedista Carmen Avram, pe care o acuză de hoție și impo…

3 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

4 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

5 VIDEO Protest al „valorilor” angajate de PSD la Ministerul Dezvoltării, după ce au primit ordinele de „evacuar…

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios