Trei persoane au fost ucise în confruntări în sud-estul Turciei

Trei persoane au fost ucise în confruntări în sud-estul Turciei

Trei persoane au fost ucise sâmbătă, în confruntări între rebeli kurzi şi o grupare islamistă kurdă rivală în sud-estul Turciei, în apropiere de frontiera cu Siria, a anunţat biroul guvernatorului local.

Trei persoane au fost ucise în confruntări în sud-estul Turciei

Două persoane au fost ucise pe loc, iar a treia a murit din cauza rănilor, la spital, a precizat aceeaşi sursă, la Sanliurfa, în sud-estul Turciei.

Tensiunile au crescut la Cizre după ce o grupare musulmană sunnită din cadrul mişcării Hüda-Par a atacat vineri seara corturi aparţinând rebelilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia, a declarat o sursă din domeniul securităţii pentru AFP.

Hüda-Par, o mişcare cunoscută drept aripa politică a Hezbollahului turc, a fost întotdeauna ostilă PKK - care a condus o rebeliune timp de 30 de ani împotriva autorităţilor turce în sud-estul ţării.

Confruntări sporadice aveau în continuare loc la Cizre, a adăugat această sursă.

Unul dintre morţi era tatăl unui lider al mişcării Hüda-Par, potrivit unei publicaţii locale.

Confruntări violente de stradă între gruparea Hüda-Par şi PKK au avut loc în sud-estul Turciei în octombrie, în timp ce gruparea Statul Islamic (SI) lupta cu forţele kurde în oraşul cu populaţie majoritar kurdă Kobane, de cealaltă parte a frontierei, în Siria.

Ankara a refuzat să participe la intervenţia militară împotriva jihadiştilor din cadrul SI, ceea ce a provocat furia kurzilor din Turcia, care au ieşit în stradă, în octombrie. Aceste manifestaţii au fost scena unor confruntări sângeroase atât între kurzi din PKK şi forţele de ordine, cât şi între militanţi kurzi şi susţinători ai unor partide islamiste, ca mişcarea Hüda-Par.

Aceste tulburări au provocat temeri cu pricire la faptul că acest conflict de la Kobane poate să deraieze negocierile în vederea unui acord de pace între Guvernul turc şi PKK.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 VIDEO Însurat a 4-a oară la 64 de ani, Florin Zamfirescu și-a luat mașină 4x4 de „tânăr aventurier”

3 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

4 „Am văzut-o creață și focoasă și am zis hai să văd ce e de ea”

5 ULTIMA ORĂ Priviți, hărțile prezentate de Ministerul rus al Apărării arată retrageri rapide în estul și sudul Ucrainei