Trei zile de doliu național în Turcia, după dublul atentat din Ankara

Trei zile de doliu național în Turcia, după dublul atentat din Ankara

Guvernul islamo-conservator turc a decis să decreteze trei zile de doliu național după dublul atentat comis sâmbătă la Ankara, soldat cu cel puțin 86 de morți și aproape 200 de răniți, a anunțat premierul turc Ahmet Davutoglu, citat de agențiile internaționale de presă.

*UPDATE Două explozii puternice în capitala Turciei; cel puțin 20 de morți și 100 de răniți

*Exploziile din capitala Turciei, soldate cu zeci de morți și răniți, sunt "atac terorist" (guvernul turc)

*Nou bilanț al atentatelor din Ankara: 86 de morți; reacții internaționale

"Am decis să decretăm trei zile de doliu național", a declarat primul ministru turc, într-o conferință de presă, potrivit AFP.

Dublul atentat care a vizat sâmbătă la Ankara o manifestație pentru pace a fost comis foarte probabil de doi atentatori sinucigași, a specificat Ahmet Davutoglu."Există probe concludente care demonstrează că acest atac a fost comis de doi kamikaze", a subliniat premierul turc, în fața presei.

SUA au condamnat sâmbătă atacul "terorist oribil" din Turcia. "Statele Unite condamnă cu fermitate atacul terorist de astăzi—sâmbătă — la Ankara, în Turcia. Faptul că acest atac a avut loc înaintea unei adunări pentru pace subliniază perversiunea celor care sunt responsabili", a afirmat Casa Albă, într-un comunicat.

"Dacă indiciile de atacuri teroriste se confirmă, este vorba atunci de un act cât se poate de laș, îndreptat direct împotriva drepturilor civice, democrației și a păcii", a declarat și cancelarul german Angela Merkel, într-un mesaj premierului turc. Ea și-a exprimat convingerea că "guvernul turc și întreaga societate turcă vor opune un răspuns de hotărâre și democrație terorii".

"Este vorba în mod evident pentru autori de a crea un climat de teamă și de intimidare înainte de alegeri, precum și de a ațâța ura și discordia", a afirmat, la rândul său, ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier într-un comunicat separat.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...