Trezoreria SUA a lansat o consultare publică pentru stabilirea personalității feminine care să apară pe bancnota de 10 dolari

Americanii își vor putea spune părerea în privința personalității istorice feminine ce va apărea pe noua bancnotă de 10 dolari, care va fi desemnată până la sfârșitul anului în curs, a anunțat Ministerul de Finanțe, citat de DPA. Bancnota de 10 dolari va fi prima dintre banii americani de hârtie cu efigia unei femei. "Noua bancnotă de 10 dolari va purta chipul unei femei eminente", a precizat ministerul, făcând apel la public să facă sugestii.

Femeia respectivă îl va înlocui pe bancnotă pe Alexander Hamilton, unul dintre părinții fondatori ai SUA, consilier al lui George Washington și primul ministru de finanțe al SUA. De asemenea, el a fost acela care a coordonat deschiderea primei bănci naționale.

"Folosiți /hashtag-ul /#TheNew10 pentru a vă comunica ideile, simbolurile sau oricare alte comentarii de care ministrul să țină cont când cântărește opțiunile pentru schimbarea designului bancnotei de 10 dolari", a spus el.

Senatoarea democrată Jeanne Shaheen a salutat decizia și a propus-o ca efigie a bancnotei de zece dolari pe Harriet Tubman, o fostă sclavă și militantă pentru abolirea sclaviei din secolul al XIX-lea.

Ea a militat inițial pentru schimbarea bancnotei de 20 de dolari, în sensul înlocuirii lui Andrew Jackson, al șaptelea președinte al SUA, cu o femeie.

Alte sugestii de pe #TheNew10 pe Twitter sunt Sojourner Truth, o sclavă evadată și militantă pentru abolirea sclaviei, Jeannette Rankin, prima femeie aleasă în Congresul SUA în 1916.

Actualul ministru de finanțe Jacob Lew își va anunța decizia finală până la sfârșitul anului, informează New York Times, noua bancnotă urmând să fie pusă în circulație în 2020, când se aniversează 100 de ani de la introducerea celui de al 19-lea amendament în Constituție, prin care femeile au primit drept de vot. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Demență pură / Mungiu-Pippidi a ajuns trompeta PSD și-i atacă pe români numindu-i „lumpendiaspora” / Sputnik a pre…

2 Fraților, asta e dementă! / Dan Alexe o dă în vileag pe pesedista Carmen Avram, pe care o acuză de hoție și impo…

3 VIDEO Protest al „valorilor” angajate de PSD la Ministerul Dezvoltării, după ce au primit ordinele de „evacuar…

4 VIDEO Vela a prezentat în Parlament cele patru documente prin care Arafat a cerut guvernelor PSD să constituie…

5 VIDEO Priviți, Rusia a trimis armata în Siberia, la cea mai mare mină de aur a țării. Mii de muncitori sunt in…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate