Trezoreria SUA a lansat o consultare publică pentru stabilirea personalității feminine care să apară pe bancnota de 10 dolari

Trezoreria SUA a lansat o consultare publică pentru stabilirea personalității feminine care să apară pe bancnota de 10 dolari

Americanii își vor putea spune părerea în privința personalității istorice feminine ce va apărea pe noua bancnotă de 10 dolari, care va fi desemnată până la sfârșitul anului în curs, a anunțat Ministerul de Finanțe, citat de DPA. Bancnota de 10 dolari va fi prima dintre banii americani de hârtie cu efigia unei femei. "Noua bancnotă de 10 dolari va purta chipul unei femei eminente", a precizat ministerul, făcând apel la public să facă sugestii.

Femeia respectivă îl va înlocui pe bancnotă pe Alexander Hamilton, unul dintre părinții fondatori ai SUA, consilier al lui George Washington și primul ministru de finanțe al SUA. De asemenea, el a fost acela care a coordonat deschiderea primei bănci naționale.

"Folosiți /hashtag-ul /#TheNew10 pentru a vă comunica ideile, simbolurile sau oricare alte comentarii de care ministrul să țină cont când cântărește opțiunile pentru schimbarea designului bancnotei de 10 dolari", a spus el.

Senatoarea democrată Jeanne Shaheen a salutat decizia și a propus-o ca efigie a bancnotei de zece dolari pe Harriet Tubman, o fostă sclavă și militantă pentru abolirea sclaviei din secolul al XIX-lea.

Ea a militat inițial pentru schimbarea bancnotei de 20 de dolari, în sensul înlocuirii lui Andrew Jackson, al șaptelea președinte al SUA, cu o femeie.

Alte sugestii de pe #TheNew10 pe Twitter sunt Sojourner Truth, o sclavă evadată și militantă pentru abolirea sclaviei, Jeannette Rankin, prima femeie aleasă în Congresul SUA în 1916.

Actualul ministru de finanțe Jacob Lew își va anunța decizia finală până la sfârșitul anului, informează New York Times, noua bancnotă urmând să fie pusă în circulație în 2020, când se aniversează 100 de ani de la introducerea celui de al 19-lea amendament în Constituție, prin care femeile au primit drept de vot. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 Omul finanțelor OMV, vizită intempestivă la București

3 Această imagine este reală...

4 ULTIMA ORĂ DIICOT a extins urmărirea penală în cazul fraților Tate / Care sunt noile acuzații

5 VIDEO Ciudatul caz al femeii care și-a văzut soțul mort în 2014 într-o reclamă recentă