Tsipras: Absența unui acord al Greciei cu creditorii săi ar însemna 'începutul sfârșitului' pentru zona euro

Tsipras: Absența unui acord al Greciei cu creditorii săi ar însemna 'începutul sfârșitului' pentru zona euro

Grecia ar putea ajunge la un acord cu creditorii săi internaționali dacă aceștia vor renunța la solicitări cum ar fi reducerea pensiilor, afirmă premierul elen Alexis Tsipras, care atrage însă atenția că absența unei înțelegeri în negocieri ar însemna 'începutul sfârșitului' pentru zona euro, relatează Reuters și AFP, care citează un interviu al șefului guvernului de la Atena pentru ediția de marți a cotidianului italian Corriere della Sera.

Continuând atitudinea mai conciliantă adoptată de Atena în ultimele zile, Tsipras a spus că cele două părți ar putea găsi un compromis asupra elementelor-cheie în orice acord, inclusiv în ceea ce privește excedentul bugetar primar. Dar nu a dat semnale că ar accepta solicitările creditorilor de reducere a pensiilor sau a altor cheltuieli sociale, reiterând comentariile făcute în ultimele zile.

"Cred că suntem foarte aproape de un acord asupra excedentului primar pentru următorii ani", a declarat el publicației italiene. "Trebuie doar să existe o atitudine pozitivă privind propunerile alternative la reducerea pensiilor sau la impunerea măsurilor de austeritate", a adăugat el.

Comentariile sale survin în contextul în care partenerii internaționali ai Greciei, printre care cancelarul german Angela Merkel și oficiali ai Băncii Centrale Europene, au atras atenția că timpul pentru obținerea unui acord se scurge repede.

Tsipras urmează să se întâlnească miercuri cu Angela Merkel și cu președintele francez Francois Hollande în încercarea de a depăși impasul care a stârnit temeri că Grecia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro, ceea ce ar avea consecințe imposibil de prevăzut pentru moneda unică și pentru economia globală.

După ce săptămâna trecută a calificat ca 'absurdă' ultima propunere a Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional, guvernul de stânga de la Atena a semnalat că este dispus la compromis, dar continuă să respingă ceea ce consideră a fi măsurile severe de austeritate.

"Nu putem continua cu un program care e clar că a eșuat", a spus Tsipras.

Blocajul în negocieri, care durează de câteva luni, a dus la apariția unor speculații conform cărora partenerii europeni ai Greciei ar putea fi dispuși să permită ieșirea acesteia din zona euro, bazându-se pe o serie de măsuri de protecție luate în ultimii ani pentru a limita o prăbușire generală.

Tsipras și-a exprimat însă încrederea că partenerii europeni vor renunța la o astfel de idee. "Ar fi începutul sfârșitului pentru zona euro. Dacă Grecia cade, piețele vor căuta imediat următoarea țară. Dacă negocierile vor eșua, costurile pentru contribuabilii europeni vor fi enorme", a spus el.  AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina