Turcia: Doi băieți de 12 și 13 ani, inculpați pentru că au rupt un afiș cu Erdogan

Turcia: Doi băieți de 12 și 13 ani, inculpați pentru că au rupt un afiș cu Erdogan

Parchetul din orașul Diyarbakir, din sud-estul Turciei, a inculpat pentru 'insultă' adusă președintelui Recep Tayyip Erdogan doi băieți de 12, respectiv 13 ani, acuzați că au rupt un afiș cu fotografia șefului statului, a relatat miercuri cotidianul Hürriyet, potrivit AFP. Procurorii au cerut împotriva celor doi minori pedepse cu închisoarea între 14 luni și 4 ani și 8 luni, precizează publicația.

Băieții au fost surprinși în ziua de 1 mai în timp ce rupeau un afiș cu imaginea lui Erdogan pe o stradă din Diyarbakir, oraș cu majoritate kurdă.

'Voiam să smulgem afișe ca să vindem hârtia. N-am fost atenți la cine era în fotografie, nu știam cine era', s-a apărat în fața magistratului cel mai mic dintre inculpați, identificat cu inițialele R.Y.

'Dacă președintele aduce în fața justiției doi copii pentru că au rupt un poster, este foarte trist pentru dreptul' din Turcia, a comentat avocatul băieților, Ismail Korkmaz, menționând că prima audiere în proces va avea loc pe 8 decembrie.

Cei doi sunt inculpați în baza articolului 299 din codul penal care pedepsește, cu o pedeapsă maximă de 4 ani de închisoare, orice persoană care 'aduce atingere imaginii' șefului statului.

De la alegerea lui Erdogan în funcția de președinte, în august 2014, s-au înmulțit dosarele penale în baza acestei prevederi, ele vizând artiști, jurnaliști sau simpli cetățeni.

În decembrie 2014, un minor de 17 ani a fost ridicat din sala de clasă și ținut în arest timp de câteva zile sub aceeași acuzație, apoi condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...