Turcia: Mai mulți răniți într-o explozie produsă în timpul unui miting al principalului partid kurd

Turcia: Mai mulți răniți într-o explozie produsă în timpul unui miting al principalului partid kurd

În jur de 50 de persoane au fost rănite vineri în două explozii de origine încă nedeterminată la Diyarbakir, în sud-estul țării, în timpul unui miting electoral al principalului partid kurd, cu două zile înainte de alegerile legislative, relatează AFP și Reuters.

Aceste deflagrații s-au produs în apropierea unui transformator electric situat într-o piață din orașul majoritar kurd, unde zeci de mii de susținători ai Partidului Democrat Popular (HDP) se adunaseră pentru a asculta un discurs al liderului formațiunii, Selahatin Demirtas.

Conform unui bilanț provizoriu al ministrului sănătății, Mehmet Muezzinoglu, în jur de 50 de persoane au fost rănite, dintre care jumătate au fost spitalizate.

Susținătorii HDP au reacționat violent după incident, aruncând cu pietre în forțele de ordine care aveau sarcina de a asigura securitatea mitingului. În replică, acestea au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari.

Mitingul electoral a fost anulat și Selahatin Demirtas și-a îndemnat susținătorii la calm. 'Adversarii noștri vor să creeze panică și haos. Invit întreaga populație din Diyarbakir să rămână calmă (...) Pacea va învinge', a precizat Demirtas într-o declarație postată pe contul de Twitter al partidului.

În campanie la Gaziantep, premierul Ahmet Davutoglu a promis o anchetă asupra incidentului: 'Vom determina dacă este vorba despre o explozie a transformatorului, despre un atac sau despre o provocare', a afirmat el.

Campania electorală în vederea alegerilor legislative de la 7 iunie a fost marcată de numeroase violențe care au vizat în primul rând HDP.

Miercuri seară, șoferul unei mașini care purta culorile partidului a fost împușcat mortal la Bingol de o persoană necunoscută. Luna trecută, două explozii care au vizat sediile partidului din orașele Adana și Mersin s-au soldat cu mai mulți răniți.

Scorul pe care îl va obține duminică HDP este o variabilă importantă pentru parlamentul turc. Dacă va reuși să depășească pragul de 10% și să intre în Parlament, formațiunea ar putea priva Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Recep Tayyip Erdogan de majoritatea de 330 de deputați de care are nevoie pentru o revizuire constituțională care să-i permită șefului statului să-și întărească atribuțiile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”