Turcia: soarta Guvernului Erdogan se decide astăzi

Turcia: soarta Guvernului Erdogan se decide astăzi

Principalii lideri politici din Turcia s-au implicat cu toate forţele în campania electorală pentru alegerile municipale din ţară, miza fiind mai mare decât în anii trecuţi din cauza scandalurilor recente care au atras atenţia comunităţii internaţionale.

Alegerile municipale nu reprezintă în mod normal un subiect care să acapareze mult interes internaţional, însă actualul an electoral al Turciei nu este precum oricare altul. Mizele alegerilor de duminică au crescut constant în ultimele săptămâni, perioadă marcată de acuzaţii grave de corupţie a apropiaţilor puterii şi scurgeri de informaţii sensibile. Drept răspuns, premierul Recep Tayyip Erdogan a folosit un ton dur şi a ordonat reforma sistemului judiciar, un control mai mare al magistraţilor şi epurări în Poliţia turcă, dar şi blocarea reţelelor de socializare Youtube şi Twitter.

În lupta electorală nu a fost cruţat niciun efort, iar liderii principalelor partide s-au întrecut în promisiuni. „Aceasta este o luptă pentru independenţă, o luptă pentru viitor. Îmi invit toţi compatrioţii să mi se alăture”, a spus Erdogan în faţa unei mulţimi de susţinători ai Partidului său Dreptate şi Justiţie (AKP). Principalul său rival politic, Kemal Kilicdaroglu – liderul Partidului secularist Popular Republican, nu a pierdut ocazia de a-l acuza pe premier că încearcă să muşamalizeze scandalurile de corupţie care au dus la o remaniere a Cabinetului în decembrie. „Ei (membrii AKP) pun la cale un complot împotriva Turciei. Statul turc a încetat să mai fie un stat. Noi vom restabili statul”, a declarat cu fermitate Kilicdaroglu, citat de „The Wall Street Journal”.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 07:00 (07:00 ora României), iar primele rezultate preliminare sunt aşteptate la ora 19:00, după două ore de la închiderea urnelor.

Ultima sută de metri

Sâmbătă, străzile aglomerate din Istanbul erau străbătute de autobuze care răspândeau mesaje şi cântece electorale prin megafoane, iar susţinătorii partidelor împărţeau ultimele broşuri şi alte materiale electorale, împingând la limită campania de propagandă electorală. La ora 18.00 a intrat în vigoare interdicţia de propagandă, iar zarurile au fost aruncate.

Ultimele sondaje de opinie privind alegerile din Istanbul, „capitala” economică a Turciei, atribuiau un uşor avans candidatului susţinut de AKP. Victoria partidului de guvernământ ar putea fi interpretată drept o validare a politicilor Cabinetului, iar premierul ar putea fi încurajat pentru a candida al alegerile prezidenţiale din 2015. O înfrângere, pe de altă parte, ar putea deveni o armă importantă a partidelor din opoziţie, notează „The Wall Street Journal”.

Cu toate acestea, polarizarea politică extrem de pregnantă a alegerilor din acest an are mari şanse să provoace proteste, indiferent de rezultatul obţinut. Atmosfera din Turcia este deja foarte tensionată, protestele recente fiind soldate cu doi morţi, un tânăr civil şi un poliţist.

„Există o mare tensiune. Este ca pe vremuri”, a spus Saniye, o femeie turcă în vârstă de 78 de ani, referindu-se la Turca anilor `70, puternic marcaţi de turbulenţe interne. „Cu toţii strigă în gura mare propriul adevăr”, a adăugat femeia.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria