Ucraina refuză extrădarea către Georgia a fostului președinte Mihail Saakașvili

Ucraina refuză extrădarea către Georgia a fostului președinte Mihail Saakașvili

Procuratura Generală a Ucrainei a respins miercuri cererea autorităților de la Tbilisi privind extrădarea fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, care este inculpat de justiția georgiană pentru abuz de putere, dar numit în februarie consilier al președintelui ucrainean Petro Poroșenko.

'Procuratura Generală a Ucrainei a ajuns la concluzia că există riscul că cererea de extrădare a lui Mihail Saakașvili a fost făcută cu scopul urmăririi sale din motive politice. În plus, extrădarea contravine Convenției privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului din 1950', precizează Procuratura de la Kiev într-un comunicat preluat de Interfax-Ukraina.

Autoritățile de la Tbilisi s-au adresat la jumătatea lunii februarie Procuraturii Generale a Ucrainei, cerând reținerea și extrădarea fostului președinte Mihail Saakașvili, inculpat în Georgia din septembrie 2014 pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, pe numele său fiind emis și un mandat internațional de arestare.

Venit la putere în 2003, în urma "revoluției trandafirilor", Saakașvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea fostei republici sovietice timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a părăsit la acea dată Georgia și s-a stabilit în SUA, țară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său.

Saakașvili a refuzat în repetate rânduri să se deplaseze în Georgia pentru a fi audiat ca martor în mai multe dosare penale, declarând că nu are încredere în noile autorități georgiene și că acțiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtășită și de SUA și UE.

În februarie, Mihail Saakașvili a fost numit consilier al președintelui ucrainean Petro Poroșenko, el având ca sarcină principală conducerea Consiliului consultativ internațional pentru reforme, organism care trebuie să elaboreze propuneri pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare ca Ucraina să depășească dificultățile economice cu care se confruntă în prezent.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...