Ucraina trimite tancuri pe aeroportul din Donețk, manifestație pentru victorie la Kiev

Ucraina trimite tancuri pe aeroportul din Donețk, manifestație pentru victorie la Kiev

Kievul a anunțat duminică respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor proruși pe aeroportul din Donețk, în estul separatist al Ucrainei, în timp ce mii de persoane au manifestat în capitala ucraineană pentru victoria asupra insurgenților.

Armata ucraineană a dat asigurări că a pus capăt, sâmbătă seara, puternicei ofensive lansate de două zile de separatiști pe aeroportul din Donețk, punct strategic pentru ambele părți implicate în conflict.

Cu ajutorul a cel puțin 10 tancuri, armata a creat un coridor către aeroport pentru a permite sosirea de întăriri și evacuarea victimelor. 'Militarii noștri au reușit să curețe, aproape în întregime, incinta aeroportului', a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko, citat de AFP. El a susținut că trupele ucrainene nu au trecut linia frontului stabilită prin acordurile de pace de la Minsk, afirmând că această operațiune 'nu este o încălcare a armistițiului' instituit în decembrie.

Potrivit jurnaliștilor AFP, pe tot parcursul nopții de sâmbătă spre duminică au fost auzite tiruri de artilerie până în centrul orașului Donețk, acestea intensificându-se în cursul dimineții. O parte din mijloacele de transport public au încetat să mai circule, iar magazinele au fost închise.

Luptele au făcut în ultimele 24 de ore trei morți și 31 de răniți în rândul militarilor, a indicat armata ucraineană. Un al patrulea soldat a fost ucis într-o altă zonă de conflict. În același interval de timp, cel puțin cinci civili, între care doi copii, au fost uciși în timpul bombardamentelor în regiunea Donețk, potrivit autorităților rebele.


În cursul dimineții, 'soldații ucraineni au început să ne bombardeze. Oamenii s-au refugiat în adăposturi. Numeroase mașini au ars. Nu mi-a mai fost așa de frică din august', a mărturisit Svetlana Savenko, medic de profesie.

'Toată noaptea, obuzele au zburat pe deasupra casei noastre. Artileria rebelă a tras dintr-un cartier rezidențial către aeroport', a relatat o altă locuitoare din Donețk.

La Kiev și în alte mari orașe ale Ucrainei, mii de ucraineni s-au adunat pentru a aduce un omagiu victimelor conflictului din estul țării care a făcut până acum peste 4.800 de morți.

În capitala ucraineană a avut loc un marș în centrul orașului, după care manifestanții s-au adunat în Piața Independenței, locul simbol al manifestațiilor proeuropene care au dus la înlăturarea, în februarie anul trecut, a președintelui Viktor Ianukovici.

Președintele Petro Poroșenko și premierul Arseni Iațeniuk au participat la această acțiune, alături de alți demnitari și reprezentanți ai Bisericii greco-catolice și ai bisericilor disidente aflate în conflict cu Patriarhia rusă.

'Vom învinge. Va fi pace în Ucraina. Ocupantul va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean', a lansat în fața mulțimii președintele Poroșenko. El a făcut aluzie la Rusia, țară acuzată de Kiev și Occident de înarmarea rebelilor și de trimiterea de trupe în Ucraina, acuzații pe care Moscova le dezminte de fiecare dată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

2 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire

3 Ăsta ajunge la behaura înaintea lui Iliescu / Dezvăluiri despre dovezile DNA în mega-dosarul în care Tăriceanu e…

4 În PNL se aude brișca pe curea / Culisele jocurilor de putere din interiorul principalului partid din coaliția d…

5 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii