UE-Polonia: Tusk și Duda fac apel la calm în dezbaterea privind statul de drept

UE-Polonia: Tusk și Duda fac apel la calm în dezbaterea privind statul de drept

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au lansat luni un apel la calm, într-o conferință de presă la Bruxelles, după schimburi de replici dure între UE și Polonia pe marginea respectării de către Varșovia a statului de drept, informează AFP.

'Trebuie să dialogăm în mod calm, fără emoție', a declarat președintele polonez, în timp de Tusk, și el polonez, a îndemnat la dezbateri purtate 'într-un mod calm, conciliant', după critici lansate și de o parte și de alta în ultimele săptămâni, pe marginea reformelor controversate ale noului guvern conservator polonez.

'În ultimii ani, Polonia a beneficiat de apartenența sa la UE', a spus Duda, la finalul unei întrevederi cu Tusk. 'Niciodată noi nu vom întoarce spatele Europei', a dat asigurări șeful statului polonez.

Cu toate acestea, președintele polonez a ținut să sublinieze că și 'instituțiile europene trebuie să respecte Polonia așa cum și polonezii le respectă'. Duda a deplâns faptul că 'unele mass-media și medii politice europene' au caricaturizat, în opinia sa, situația din Polonia.

Numeroase îngrijorări au fost exprimate în Europa după reformele controversate la nivelul puterii poloneze, care a numit de asemenea cinci noi judecători în cadrul Tribunalului Constituțional al țării și i-a încredințat ministrului de finanțe dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii și radioului publice.

Astfel, Comisia Europeană a lansat în 13 ianuarie o anchetă preliminară asupra reformei Tribunalului Constituțional, primă etapă în procedura de salvgardare a statului de drept.

'Trebuie să evităm tonul agresiv' în schimbul de idei între Bruxelles și Varșovia, 'nu aveți un dușman la Bruxelles' a insistat, la rândul său, Donald Tusk.

La rândul său, Bruxellesul 'ar trebui să evite confuziile care nu se impun, polemicile inutile', a adăugat responsabilul european, care a fost adversarul lui Duda pe scena politică poloneză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante