Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

UE-Polonia: Tusk și Duda fac apel la calm în dezbaterea privind statul de drept

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au lansat luni un apel la calm, într-o conferință de presă la Bruxelles, după schimburi de replici dure între UE și Polonia pe marginea respectării de către Varșovia a statului de drept, informează AFP.

'Trebuie să dialogăm în mod calm, fără emoție', a declarat președintele polonez, în timp de Tusk, și el polonez, a îndemnat la dezbateri purtate 'într-un mod calm, conciliant', după critici lansate și de o parte și de alta în ultimele săptămâni, pe marginea reformelor controversate ale noului guvern conservator polonez.

'În ultimii ani, Polonia a beneficiat de apartenența sa la UE', a spus Duda, la finalul unei întrevederi cu Tusk. 'Niciodată noi nu vom întoarce spatele Europei', a dat asigurări șeful statului polonez.

Cu toate acestea, președintele polonez a ținut să sublinieze că și 'instituțiile europene trebuie să respecte Polonia așa cum și polonezii le respectă'. Duda a deplâns faptul că 'unele mass-media și medii politice europene' au caricaturizat, în opinia sa, situația din Polonia.

Numeroase îngrijorări au fost exprimate în Europa după reformele controversate la nivelul puterii poloneze, care a numit de asemenea cinci noi judecători în cadrul Tribunalului Constituțional al țării și i-a încredințat ministrului de finanțe dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii și radioului publice.

Astfel, Comisia Europeană a lansat în 13 ianuarie o anchetă preliminară asupra reformei Tribunalului Constituțional, primă etapă în procedura de salvgardare a statului de drept.

'Trebuie să evităm tonul agresiv' în schimbul de idei între Bruxelles și Varșovia, 'nu aveți un dușman la Bruxelles' a insistat, la rândul său, Donald Tusk.

La rândul său, Bruxellesul 'ar trebui să evite confuziile care nu se impun, polemicile inutile', a adăugat responsabilul european, care a fost adversarul lui Duda pe scena politică poloneză.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Timmermans / Kovesi este un procuror excelent. Nu poate exista nicio amnistie pentru politicienii corupți

2 Zegrean / Kovesi va deveni șefa Parchetului European, în martie!

3 CUTREMUR! Procurorul din 10 august rupe tăcerea! Cum se încearcă ANULAREA dosarului REPRESIUNII!

4 ALERTĂ Rareș Bogdan, semnal de ALARMĂ după demisia șefului AEP! Scenariu CUTREMURĂTOR pus la cale de Dragnea ș…

5 BREAKING Președintele Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu, a DEMISIONAT!

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere