Un chirurg prezintă fotografii care demonstrează folosirea armelor cu fragmentare în Ucraina - FOTO

Un chirurg prezintă fotografii care demonstrează folosirea armelor cu fragmentare în Ucraina - FOTO

Un chirurg de la spitalul Kalinin din Doneţk, fief al rebelilor proruşi, a prezentat miercuri AFP imagini cu o operaţie în cadrul căreia unui rănit i se îndepărta o schijă provenită de la un obuz cu fragmentare, în timp ce Kievul a dezminţit folosirea unor astfel de arme.

Un chirurg prezintă fotografii care demonstrează folosirea armelor cu fragmentare în Ucraina - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am operat un rănit căruia i-a intrat în plămân una dintre schije. A supravieţuit. Era un luptător rănit la începutul ostilităţilor, venea din Slaviansk", la 200 de kilometri nord-est de Doneţk, a explicat Oleksandr Kuzneţov, şeful secţiei de chirurgie cardiacă de la spitalul Kalinin, arătând fotografii realizate în timpul operaţiei şi radiografiile făcute înaintea operaţiei, care arată clar o schijă.

Una dintre aceste fotografii, păstrată în arhivele informatice ale spitalului, arată o schijă scoasă din corpul pacientului, potrivit doctorului Kuzneţov, cu o lungime de aproximativ patru centimetri, pe o bucată de pânză cu urme de sânge.

Cu o zi înainte, un alt chirurg de la acelaşi spital a afirmat pentru AFP că a extras de zeci de ori schije de acest fel din corpurile răniţilor de la începutul ostilităţilor dintre forţele proruse şi cele ucrainene în mai.

"Aceste schije provoacă răni în profunzime. Ni s-a întâmplat să găsim până la 20 sau 30 de schije în corpul unui rănit", a adăugat chirurgul sub acoperirea anonimatului.

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a acuzat forţele ucrainene că folosesc arme cu fragmentare, ceea ce Kievul a dezminţit imediat: "Este evident că HRW a fost manipulată de terorişti", nume dat de Kiev separatiştilor prorurşi din estul Ucrainei, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, reafirmând că forţele ucrainene nu au folosit niciodată astfel de arme.

La câţiva kilometri de spitalul Kalinin, la un baraj al separatiştilor proruşi din Makiivka, oraş vecin cu Doneţk, un şef local al rebelilor a prezentat marţi jurnaliştilor AFP un obus neexplodat plin cu sute de schije de acest tip.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina