Un condamnat la moarte executat conform unei noi proceduri în Oklahoma a decedat după o lungă agonie

Un condamnat la moarte executat conform unei noi proceduri în Oklahoma a decedat după o lungă agonie

Un condamnat la moarte executat în statul american Oklahoma a decedat după 40 de minute de agonie, marţi seara, în urma experimentării unei noi proceduri de injecţie letală, situaţie care a determinat amânarea imediată a unei a doua execuţii prevăzute imediat după aceasta.

Un condamnat la moarte executat conform unei noi proceduri în Oklahoma a decedat după o lungă agonie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La câteva minute după ce a început injectarea cocteilului letal - care nu a fost testat niciodată - directorul închisorii acestui stat din sud, Robert Patton, a ordonat oprirea execuţiei lui Clayton Lockett, care a fost totuşi declarat decedat după 40 de minute, în urma unei "crize cardiace bruşte", a declarat pentru AFP Jerry Massie, purtător de cuvânt al închisorilor.

S-a constatat un "eşec al (substanţei) intravenoase" administrate deţinutului şi s-a conchis că "medicamentele nu intră în sistemul" venos.

Dar Clayton Locket a murit după o "criză cardiacă bruscă" la ora 19.06 (03.23 ora României), respectiv la 43 de minute după ce a început procedura şi în timp ce cele trei medicamente prevăzute de procedură au fost injectate, a adăugat purtătorul de cuvânt.

La câteva minute după injecţie, deţinutul a intrat într-o stare de suferinţă, fiind foarte agitat, corpul tremurându-i, ridicându-şi umerii de pe masa de execuţie, grohăind şi rostind cuvinte neinteligibile, potrivit presei locale, informaţii confirmate parţial de Massie.

Directorul a decretat imediat amânarea cu 14 zile a execuţiei celui de-al doilea condamnat, Charles Warner, care era prevăzută la ora locală 20.00 (04.00 ora României), a precizat el.

"După mai multe săptămâni de refuz din partea Oklahomei de a oferi informaţii elementare despre medicamentele utilizate pentru procedurile de injecţie letală în această seară, Claytin Lockett a fost torturat până la moarte", a denunţat imediat Madeline Cohen, avocata lui Charles Warner.

Oklahoma a programat pentru marţi seara prima sa execuţie dublă în aproape 80 de ani, în pofida apelurilor repetate ale celor doi condamnaţi care cereau informaţii despre noul protocol de injecţie letală decis de autorităţile penintenciare.

Noua procedură din Oklahoma, care nu a mai fost testată până în prezent, prevede injectarea unui cocteil cu trei produse, un sedativ, un anestezic şi clorură de potasiu în doză letală.

Anchetă independentă şi autopsie

În timp ce Oklahoma, ca şi alte state americane, s-a confruntat cu o penurie de barbiturice pentru execuţii, apărarea celor doi deţinuţi a depus în zadar numeroase recursuri pentru a obţine informaţii cu privire la noile produse.

Curtea Supremă din Oklahoma, care a suspendat la 21 aprilie pe termen nedifinit cele două execuţii pe durata rezolvării acestei controverse, a apreciat după două zile că cei doi bărbaţi "nu au dreptul la informaţiile pe care le cer decât dacă vor fi executaţi pe scaunul electric".

"Trebuie să obţinem răspunsuri complete cu privire la ce nu a mers. Trebuie să avem o anchetă independentă condusă de o parte terţă şi nu de autorităţile penitenciarului", a cerut Madeline Cohen, într-un comunicat publicat imediat după execuţie.

"Trebuie să obţinem o autopsie realizată de un medic independent şi o transparenţă totală asupra concluziilor", a adăugat avocata.

În plus, "statul trebuie să dezvăluie toate informaţiile privind medicamentele, inclusiv gradul lor de puritate, eficienţa lor, originea şi rezultatele tuturor testelor", a adăugat Cohen, apreciind că "nicio execuţie nu poate fi autorizată în Oklahoma atât timp cât nu se vor afla mai multe informaţii despre experienţa ratată a execuţiei din această seară".

Clayton Lockett a fost condamnat la moartea în 2000 pentru violarea şi uciderea unei tinere, pe care a răpit-o, a bătut-o şi a îngropat-o de vie. Charles Warner a fost condamnat în 1997 pentru violarea şi uciderea fiicei în vârstă de 11 luni a partenerei sale.

Cei doi au obţinut în martie amânarea execuţiilor, în lipsa anestezicului pentru injecţii intravenoase. Dar statul a sfârşit prin a reuşi să se aprovizioneze.

De la refuzul fabricanţilor europeni de a furniza anestezicul obişnuit (pentobarbital) pentru executarea oamenilor, mai multe state americane se luptă pentru a găsi o soluţie de repliere.

Multe dintre ele fac apel la preparate ale farmaciilor care nu sunt omologate la nivel federal, ceea ce a condus la o creştere a numărului de recursuri judiciare ale avocaţilor care se tem că clienţii lor vor fi supuşi unor suferinţe neconstituţionale.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...