Un laureat al Nobelului pentru Chimie își dăruiește medalia în memoria lui Ataturk, fondatorul Republicii Turcia

Un laureat al Nobelului pentru Chimie își dăruiește medalia în memoria lui Ataturk, fondatorul Republicii Turcia

Aziz Sancar, unul dintre cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru Chimie din 2015, și-a înmânat medalia și diploma corespunzătoare comandantului Forțelor Armate din Turcia, Hulusi Akar, informează marți EFE, citând ziarul Hurriyet.

Cercetătorul, care are cetățenie turcă și americană, a făcut această donație în memoria fondatorului Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk (1881-1938), după cum a relatat cotidianul menționat.

Născut în 1946, într-o familie modestă din satul Mardin, din sud-estul Turciei, Aziz Sancar a declarat că evoluția lui profesională, începută în Turcia și continuată în SUA din 1973, nu ar fi fost posibilă în absența sistemului public de învățământ din țara sa natală.

'Am înmânat medalia și diploma șefului Statului Major, care le va păstra. Voi reveni la 19 mai (sărbătoare națională în Turcia în memoria lui Ataturk) și le vom depune în mausoleu. Medalia aparține lui Ataturk și Republicii', a mai spus omul de știință.

El a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 2015, alături de Tomas Lindahl și Paul L. Modrich, pentru studiile referitoare la repararea ADN-ului efectuate la Universitatea North Carolina din SUA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”