Un olandez a înapoiat medalia de onoare primită din partea Israelului, considerând-o o insultă

Un olandez a înapoiat medalia de onoare primită din partea Israelului, considerând-o o insultă

Henk Zanoli, de 91 de ani, a scris ambasadei Israelului din Haga, Olanda, pentru a-i anunţa că refuză să mai fie onorat prin medalia primită. El a adăugat că, în urma ofensivei recente asupra Gaza, un avion de luptă israelian F-16 i-a distrus casa nepoatei, omorându-i pe toţi cei dinăuntru, informează BBC.

 

Ambasada Israelului a refuzat să comenteze incidentul.

 

„Medalia de onoare este o insultă“

 

Zanoli şi mama sa au fost medaliaţi de către Israel în 2011 pentru că au adăpostit un copil evreu în casa lor, în perioada 1943-1945, salvându-l de nazişti. Onoarea „Drept între popoare“ este acordată persoanelor de altă religie în afară de cea iudaică (non-evrei) ce şi-au riscat viaţa să protejeze şi să salveze evrei în timpul Holocaustului.

 

Zanoli a specificat în scrisoarea publicată de ziarul israelian „Haaretz“ că „a deţine o astfel de onoare acordată de statul Israel, în asemenea condiţii, ar fi o insultă faţă de familia mea, care a pierdut şase membri în Gaza“.

 

„Stră-strănepoţii mamei mele şi-au pierdut bunica, trei unchi, o mătuşă şi un văr din cauza armatei israeliene“, adaugă Zanoli în scrisoarea sa.

 

Nepoata lui Zanoli este un diplomat olandez care s-a căsătorit cu un economist palestinian, Ismail Ziadah, născut într-un lagăr de refugiaţi din centrul Gaza. Mama lui Ismail Ziadah, trei fraţi, o cumnată şi o nepoată de 9 ani au fost ucişi după ce casa familiei a fost lovită de rachetele unui avion israelian.

 

Henk Zanoli (foto dreapta), fost avocat, a criticat dur ultima ofensivă a israelienilor, avertizând că asemenea acţiuni pot conduce la acuzaţii de „crime de război şi împotriva umanităţii“.

 

Israelul şi-a apărat acţiunile din Gaza, spunând că „s-a folosit de toate mijloacele pentru a ţine la distanţă palestinienii“, chiar trimiţând avertismente prin mesaje text sau prin broşuri aruncate din avioane.

 

Zanoli a avut şi el parte de tragedii familiale, după ce şi-a pierdut tatăl într-un lagăr de concentrare nazist, iar un cumnat a fost ucis din cauza rolului pe care l-a jucat în Rezistenţa Olandeză din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

După istoria de groază a familiei mele, este cu atât mai şocant şi tragic că astăzi, la distanţă de patru generaţii, familia mea se confruntă cu uciderea membrilor săi în Gaza. Crime făcute de Statul Israel“, a adăugat Zanoli în scrisoarea adresată ambasadorului israelian de la Haga.

 

Sănătatea lui Zanoli a fost precară, astfel neputându-se prezenta să înapoieze personal medalia. Însă a trimis-o ambasadei Israelului din Olanda, conchide BBC.

 


Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

2 Medic român în Suedia / Am ajuns să invidiez România

3 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

4 Așa o fi?

5 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …