Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Ungaria suspendă livrările de gaze spre Ucraina

Operatorul ungar de rețele de gazoducte FGSZ a anunțat joi că a suspendat pe termen nelimitat livrarea de gaze spre Ucraina din motive tehnice, o măsură "neașteptată și inexplicabilă" potrivit grupului public ucrainean Naftogaz, notează AFP.

Într-un comunicat transmis agenției ungare de presă MTI, operatorul public FGSZ a declarat de furnizarea de gaze către Ucraina a fost oprită "pe termen nelimitat joi la 16.00 GMT".

FGSZ a indicat că măsura a fost luată pentru a satisface cererea internă crescută de gaze naturale în Ungaria.

"Utilizatorii rețelei ne-au semnalat că începând de /vineri/ 26 septembrie, cererea de import va crește în mod semnificativ", a declarat operatorul ungar.

Pentru a permite aprovizionarea crescută cu gaze în Ungaria, sunt necesare lucrări tehnice la postul de tranzit de gaze Beregdaróc, de la granița dintre Ungaria și Ucraina, a adăugat FGSZ.

Operatorul ungar a indicat că a furnizat zilnic 16,8 milioane de metri cubi de gaze Ucrainei din martie 2013. Acest volum, cu toate acestea, nu este garantat, întrucât nivelul livrărilor "depinde de condițiile tehnice și comerciale ale momentului".

Seara târziu, grupul ucrainean Naftogaz, care are contracte cu companii din Europa de Vest pentru a importa gaze în Ucraina prin Ungaria, a confirmat că gazul a fost oprit.

Naftogaz "regretă profund" decizia "neașteptată și inexplicabilă" a operatorului ungar, potrivit unui comunicat al grupului ucrainean trimis prin email.

Naftogaz cere FGSZ "să respecte obligațiile contractuale și legislația Uniunii Europene" ce reglementează fluxul de gaze între Ungaria și Ucraina în ambele direcții.

Potrivit grupului ucrainean, decizia ungară "vine împotriva principiilor fundamentale ale pieței unice de energie a Uniunii Europene".

Oprirea livrărilor din Ungaria intervine la doar câteva zile după o întâlnire la Budapesta între președintele gigantului de gaze rus Gazprom, Aleksei Miller, și primul ministru ungar Viktor Orban, notează AFP.

Potrivit MTI, ei au discutat despre lucrările de pregătire la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, care trebuie să treacă prin Ungaria, și "furnizarea stabilă și sigură de gaze naturale pentru iarnă".

Rusia și-a oprit în iunie livrările de gaze spre Ucraina, care refuză creșterea prețului impusă de Gazprom în contextul crizei dintre Kiev și Moscova și care, potrivit Rusiei, a acumulat sume restante de 5,3 miliarde de dolari.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

3 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

4 Mafia PSD / Fostul șef al Poliției Caracal urma să fie reținut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT…

5 Viitoarea președintă a USR spune adevărul despre Dan Barna / „Cu mine președinte, USR nu va negocia niciodată în…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!