Varoufakis a anticipat că Tsipras va ceda la negocieri și consideră că Eurogrupul este controlat total de Schauble

Varoufakis a anticipat că Tsipras va ceda la negocieri și consideră că Eurogrupul este controlat total de Schauble

Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a afirmat - într-un interviu acordat revistei NewStatesman înaintea acordului convenit duminică noaptea de premierul Alexis Tsipras cu zona euro - că Eurogrupul este controlat 'total' de ministrul german de finanțe Wolfgang Schauble, adăugând că nu ar fi surprins dacă Tsipras va ceda la negocieri, lucru ce pare că s-a și întâmplat, relatează luni agențiile AFP și EFE.

'Este o orchestră rafinată, în care Schauble este directorul', astfel este caracterizat Eurogrupul de către Varoufakis. 'Totul se petrece în armonie. Uneori orchestra se dezarticulează, dar atunci el o unește din nou și îi redă tonul'. Singurul care uneori nu este de acord într-un mod 'foarte subtil' este ministrul francez de finanțe, care însă în final 'se pliază și acceptă' și el linia oficială, adaugă fostul ministru grec.

Varoufakis mai susține că deși unii dintre miniștri și reprezentanți ai instituțiilor internaționale, precum FMI, empatizau cu el în privat, la negocieri acceptau și ei versiunea oficială pe care el nu o agrea.

Referindu-se la negocierile cu partenerii din zona euro, Varoufakis a criticat ceea ce a numit 'totala lipsă de scrupule democratic din partea celor care se declară apărătorii democrației în Europa'. El menționează că atunci când încerca să prezinte un argument economic omologilor săi europeni, aceștia nu se implicau și în final rămâneau la înțelegerea stabilită înaintea reuniunii. Iar poziția lui Schauble era: 'nu voi negocia programul, a fost acceptat de guvernul anterior și nu vom accepta ca alegerile să schimbe ceva', mai spune fostul ministru grec.

Pe de altă parte, Varoufakis a declarat că unele guverne ale țărilor europene foarte îndatorate, pe care nu le numește, au fost de la început 'inamici energici' ai guvernului Tsipras, pentru că dacă acesta din urmă ar reuși să obțină un acord bun cu creditorii internaționali, respectivele guverne ar fi suferit prejudicii politice pe plan intern.

Fostul ministru grec de finanțe a recunoscut totodată că se simte 'ușurat' că a părăsit această funcție ce implica negocierea unei poziții 'tot mai greu de apărat'. De asemenea, a mărturisit în premieră că și-a dat demisia nu doar pentru că nu era agreat de creditori, ci și pentru că după referendumul de pe 5 iulie el dorea ca guvernul grec să urmeze o linie dură la negocieri, poziție respinsă de mai mulți membri ai executivului de la Atena.

Cât despre negocierile purtate de Tsipras duminică, Varoufakis a spus că nu l-ar surprinde dacă acesta ar accepta un acord prost. 'Pot să înțeleg că simte că are o obligație față de oamenii care îl sprijină, care ne sprijină, să nu permită ca această țară să se transforme într-un stat falit', astfel și-a explicat el acest sentiment mărturisit înainte ca Tsipras să încheie cu zona euro un acord prin care a făcut concesii majore.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa