Violențele de stradă continuă la Hong Kong

Violențele de stradă continuau sâmbătă dimineață la Hong Kong, după o noapte în care grupuri proguvernamentale au distrus adăposturile protestatarilor care cer, printre altele, vot universal direct și o mai mare descentralizare a regiunii autonome față de administrația centrală de la Beijing, relatează DPA și Kyodo.

Ciocnirile au avut loc în cartierul Mong Kok din Kowloon (situat în partea continentală a Hong Kong-ului).

''Dorim doar să discutăm cu guvernul politica sa în domeniul democrației în perspectiva alegerilor din 2017, dar acum poliția cooperează cu gangsterii'', a spus Benny Tai, unul dintre liderii mișcării prodemocrație Occupy Central. El a subliniat că atacurile contra manifestanților au fost comise de membri ai unor grupări de criminalitate organizată incitați de poliție.

Poliția a anunțat că a arestat 19 persoane în urma confruntărilor din cursul nopții din Mong Kok. Opt bărbați dintre cei arestați sunt cunoscuți ca aparținând unor grupări infracționale.

Organizația Amnesty International a condamnat ineficiența poliției în a asigura protecția demonstranților prodemocrație din Hong Kong.

În urma violențelor de vineri noaptea, liderii studenților protestatari au anunțat că orice plan de negociere cu autoritățile a fost suspendat. ''Dacă un guvern pe de o parte discută cu tine, iar pe de altă parte te atacă, atunci unde este sinceritatea? Aceasta este poziția administrației Leung sau numai a lui?'', a spus Chan Kin-man, unul dintre liderii principalei coaliții a manifestanților, Occupy Central.

Miercuri, liderii studenților din Hong Kong au amenințat cu intensificarea acțiunilor și invadarea birourilor guvernamentale dacă șeful executivului local, Leung Chun-ying, nu demisionează.

Șeful executivului din Hong Kong a cerut mișcării prodemocrație Occupy Central să pună capăt 'imediat' manifestațiilor. Beijingul a anunțat în august că viitorul șef al executivului local va fi ales tot prin sufragiu universal în 2017, dar că doar doi sau trei candidați selecționați de un comitet vor fi abilitați să se prezinte la scrutin.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte! „Dăncilă să se pregătească pentru un dialog cu procurorii, din c…

2 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

3 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

4 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

5 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion