Vizita Papei Francisc în Bosnia, o provocare de securitate pentru Sarajevo

Vizita Papei Francisc în Bosnia, o provocare de securitate pentru Sarajevo

Vizita Papei Francisc la Sarajevo sâmbătă, unde va fi întâmpinat de 100.000 de persoane, reprezintă o provocare importantă de securitate pentru Bosnia, devenită în ultimii ani scena mai multor atacuri islamiste și un teren propice pentru jihadiști, relatează vineri AFP.

Suveranul Pontif sosește la Sarajevo la o lună după un atac împotriva unui comisariat de poliție din estul Bosniei în care un islamist a împușcat mortal un polițist și a rănit alți doi, înainte de a fi ucis de forțele de securitate

'Trebuie să înfruntăm realitatea și să recunoaștem că există o problemă gravă de terorism care ia amploare în Bosnia', a declarat ministrul bosniac al securității Dragan Mektic.

Această fostă republică iugoslavă cu 3,8 milioane de locuitori, din care 40% musulmani, a fost devastată de un război interetnic care a făcut 100.000 de morți între 1992 și 1995. În Bosnia există de atunci o mișcare islamistă exportată de mujahedini veniți să lupte alături de musulmanii bosniaci.

Un atac anterior calificat drept 'terorist' de către autorități datează din 2011, atunci când un islamist a tras cu o armă automată asupra Ambasadei Statelor Unite la Sarajevo.

Cele mai recente evoluții nu au condus însă la anularea vizitei anunțată din februarie. 'Nu există nicio îngrijorare specială privind securitatea' Papei, a dat asigurări Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

Potrivit profesorului de la Facultatea de Criminologie din Sarajevo, Jasmin Ahic, momentul vizitei Papei Francisc este totuși unul 'foarte delicat'. 'Papa sosește într-o perioadă în care amenințarea la adresa securității se află la un nivel mai degrabă ridicat. Este vorba despre o provocare de securitate enormă', a spus expertul în materie de terorism.

Vizita din 1997 în Bosnia a Papei Ioan Paul al II-lea a fost marcată de o tentativă de asasinat misterioasă ai căror organizatori, conform presei presupuși jihadiști, nu au fost niciodată identificați. Cu câteva ore înainte de sosirea sa la Sarajevo, o încărcătură din mine antitanc a fost descoperită sub un pod pe care urma să treacă cortegiul pontifical.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...