Vladimir Putin, declarație în premieră despre crearea unui nou stat în estul Ucrainei

Vladimir Putin, declarație în premieră despre crearea unui nou stat în estul Ucrainei

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a vorbit într-o recentă emisiune televizată despre viitorul statut al estului Ucrainei, evocând pentru prima dată că, în discuțiile privind încheierea conflictului între forțele guvernamentale ucrainene și rebelii proruși, trebuie abordată crearea unui stat în această regiune. 

 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, în premieră, într-o emisiune televizată înregistrată vineri și transmisă duminică, de creearea unui stat în estul Ucrainei. 

''Trebuie să începem imediat discuții substanțiale (...) privind chestiunile referitoare la organizarea politică a societății și crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, în scopul de a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo'', a afirmat Putin citat de media ruse, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Până acum, Rusia a cerut doar ca regiunile din estul Ucrainei, în majoritate rusofone, să aibă o mai mare autonomie într-un sistem federal mai puțin centralizat.

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu a evocat chestiunea amenințării înăspririi sancțiunilor împotriva Moscovei lansate de Occident, care acuză Rusia că se implică militar în Ucraina.

Reuniți sâmbătă la Bruxelles, liderii din Uniunea Europeană au acord termen de o săptămână Rusiei pentru a-și schimba poziția, sub amenințarea unor noi sancțiuni.

Totodată, liderul de la Kremlin a spus că statele occidentale sunt responsabile pentru criza ucraineană deoarece au susținut mișcarea de protest care a condus în februarie la "lovitura de stat" împotriva președintelui prorus Viktor Ianukovici, fără a se gândi la conflictul ce ar fi urmat.

"Ar fi trebuit să știe că Rusia nu poate sta deoparte când se trage asupra oamenilor de foarte aproape", a spus Putin, precizând că nu vorbește de "statul rus, ci de poporul rus".

Întrebat dacă este posibil să anticipeze un sfârșit al crizei din Ucraina, Putin a declarat, citat de RIA Novosti: "Nu. Depinde în mare parte de voința politică a actualelor autorități ucrainene".

Moscova a negat întotdeauna că a trimis soldați în Ucraina pentru a susține rebeliunea prorusă care luptă cu trupele loialiste de mai multe luni în est și, mai recent, și în sud-estul țării.

 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Călin Georgescu, cenzurat pe youtube

2 Imagini cu palatul de neam prost în care locuiește Victor Ciorbea / Acum se războiește în Justiție cu foștii pri…

3 Așa o fi?

4 Adevăruri devastatoare / Cei mai deștepți dintre „băieții deștepți” care ne-au scumpit energia. Oare procurorii …

5 Șeful Poliției din Centrul Vechi: Care a fost temeiul legal al filajului asupra lui Gavriș? Comunicatele de pr…