Wolfgang Schaeuble sugerează o posibilă demisie (presă)

Wolfgang Schaeuble sugerează o posibilă demisie (presă)

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, a lăsat să se înțeleagă sâmbătă că nu exclude eventualitatea unei demisii dacă în urma negocierilor cu Atena situația nu va lua turnura pe care el o așteaptă, într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel, citat de AFP.

Întrebat asupra divergențelor apărute "în aceste ultime săptămâni" asupra dosarului grec între el și cancelarul german Angela Merkel, care a adoptat o linie mai puțin dură față de Atena, marele finanțist german a recunoscut existența "unor divergențe de opinie".

"Aceasta face parte din democrație", a spus în continuare Schaeuble, renumit pentru duritatea sa față de guvernul stângii radicale condus de premierul Alexis Tsipras.

"Și apoi ne luptăm împreună pentru a găsi soluții. Fiecare are un rol de jucat. Angela Merkel este cancelar, eu sunt ministru de finanțe", a spus el, asigurând în același timp că dna Merkel și el au o constantă: "știm ca putem conta unul pe celălalt".

Angela Merkel a putut până acum să se bazeze pe influența și creditul politic ale lui Schaeuble pe lângă majoritatea sa pentru a face să fie acceptat planul de ajutor pentru Atena în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), unde nemulțumirea este în creștere printre conservatorii dnei Merkel.

Bundestagul a dat undă verde vineri lansării negocierilor pentru cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia , dar 65 de deputați conservatori (CDU/CSU) nu au susținut acest pachet.

Schaeuble, a cărui idee de "Grexit temporar" lansată la negocierile de la sfârșitul săptămânii trecute cu Atena, a vorbit în fața Bundestagului despre acest al treilea plan ca despre "ultima șansă" care va funcționa doar dacă "grecii mobilizează toate forțele". El a fost aplaudat călduros de tabăra conservatoare.

Wolfgang Schaeuble, care este descris ca fiind "nemilos" în gestionarea fondurilor publice germane, se bucură de o mare popularitate în rândul compatrioților săi: la începutul lunii iulie, un sondaj îl credita cu o cotă de popularitate de 72% .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”