Zeci de persoane arestate în Turcia în scandalul interceptărilor ilegale

Zeci de persoane arestate în Turcia în scandalul interceptărilor ilegale

Poliția turcă a reținut miercuri zeci de persoane în ultimul raid efectuat în dosarul interceptărilor ilegale, fiind vizați susținători ai clericului turc care locuiește în SUA, Fethullah Gulen, fost aliat al președintelui Tayyip Erdogan devenit rival, au declarat surse citate de Reuters.

Potrivit unor surse de securitate au fost emise mandate de arestare pentru 54 de persoane și 37 au fost până în prezent reținute în raiduri simultane care au avut loc la Ankara și în 20 de provincii din Turcia.

Zeci de polițiști au fost deja reținuți în cadrul investigațiilor de la jumătatea anului trecut. La 8 februarie au fost efectuate raiduri în 12 orașe, 17 polițiști fiind arestați o săptămână mai târziu.

Erdogan îl acuză pe Gulen că a pus pe picioare un stat 'paralel' în cadrul aparatului de stat turc și că a încercat să-l înlăture de la putere. În același timp, susținători ai lui Gulen din poliție și justiție au fost acuzați de implicare într-o anchetă de corupție nejustificată care a zguduit guvernul turc, pe atunci condus de Erdogan, în a doua parte a lui 2013.

În timpul acestui scandal, interceptările unor oficiali printre care și Erdogan au ajuns pe internet. Mii de polițiști, judecători și procurori au fost de atunci înlăturați din posturi sau transferați la alte sarcini profesionale.

În decembrie, un tribunal din Turcia a emis un mandat de arestare pe numele lui Gulen pentru suspiciunea că ar fi condus o organizație criminală, iar în această lună Turcia i-a revocat pașaportul.
Marți, pe numele său a fost emis un nou mandat de arestare . Fethullah Gulen, care trăiește în SUA, neagă că ar fi complotat împotriva guvernului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria