Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Prof. dr. Nicolae Hâncu: Trebuie să învățăm să ne construim propria piramidă alimentară

O alimentație sănătoasă presupune în primul rând cunoașterea principalelor grupe de alimente, precum și valorile nutriționale și calorice ale acestora, spune prof. dr. Nicolae Hâncu, potrivit căruia una dintre cele mai cunoscute și utilizate metode care ajută la buna funcționare a organismului este ''piramida alimentară''.

''Există numeroase metode care ne vin în ajutor, iar cea mai cunoscută și utilizată este piramida alimentară. Aceasta a fost 'gândită' de către specialiștii Departamentului Agriculturii din Statele Unite ale Americii în urmă cu multe decenii. Piramida alimentară cuprinde patru straturi de alimente și ne ajută să folosim corect alimentele de care dispunem și de care avem nevoie, pentru a ne bucura de o alimentație sănătoasă și, implicit, de o greutate sănătoasă'', susține prof. Hâncu.

Potrivit acestuia, primul strat este format din cereale și produse cerealiere, bogate în glucide complexe și în fibre, în timp ce următorul, format din fructe și legume, este și el bogat în glucide complexe, dar și în fructoză.

Cel de-al treilea strat cuprinde alimente bogate în calorii provenite din proteine: lapte, brânzeturi, iaurturi, carne, pui, pește, ouă și produse leguminoase.

Vârful piramidei este ocupat de alimentele grase și produsele zaharoase, care sunt și cele mai bogate în calorii, glucide simple și grăsimi în principal săturate.

''Sfatul specialiștilor în nutriție este ca alimentele din primele două straturi să fie consumate zilnic, cele din stratul trei, cu moderație, în timp ce pentru alimentele din vârful piramidei se recomandă multă prudență. Doar în acest fel ne putem bucura de beneficiile unei alimentații corecte, bazate pe un echilibru caloric și nutritiv'', arată prof. dr. Hâncu, autor al cărții "Abecedar de Nutriție".

Potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, fiecare persoană trebuie să-și calculeze necesarul de calorii, în funcție de obiceiurile alimentare și consumul de energie din cadrul activităților zilnice.

''Trebuie să ne auto-evaluăm, adică să ne calculăm necesarul de calorii, în funcție de obiceiurile alimentare și consumul de energie din cadrul activităților zilnice. De asemenea, trebuie să ne cunoaștem greutatea corporală, care poate fi evaluată prin două metode: indicele de masă corporală (IMC) și măsurarea circumferinței abdominale'', precizează medicul.

Medicii nutriționiști recomandă folosirea ambelor metode, deoarece prima indică greutatea globală a corpului, iar circumferința abdominală arată depozitarea grăsimii în abdomen.

''În cazul în care constatăm că avem o greutate normală, putem să începem să planificăm cât și ce anume putem să mâncăm pentru a avea o nutriție sănătoasă. La polul opus, dacă observăm că una sau ambele metode indică valori mai mici sau mai mari decât cele normale, sfatul specialiștilor este să consultăm medicul de familie sau medicul nutriționist'', spune prof.dr. Hâncu.

Informații pe această temă sunt detaliate în cartea ''Abecedar de Nutriție'' (www.abecedar-nutritie.ro) — care reprezintă un ghid de nutriție sănătoasă, realizat sub formă a 10 lecții despre ce înseamnă alimentația sănătoasă și beneficiile ei — scrisă de prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, în colaborare cu dr. Cristina Niță și dr. Anca Crăciun. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Momentul când o jandarmeriță îl gazează mortal pe bărbatul din Vatra Dornei. Un martor a avertizat-o că …

2 Un bărbat din Vatra Dornei a MURIT la spital, după ce jandarmii l-au ținut minute bune la pământ și i-au pulve…

3 VIDEO Ea este jandarmerița care mestecă gumă în timp ce gazează mortal un om!

4 VIDEO Firea declanșează RĂZBOIUL în PSD! ATACURI fără perdea la Dăncilă și slugoii din noua clică!

5 Îl va asculta cineva? Rareș Bogdan: Nimeni nu poate sta în fața unui candidat PNL-USR-PLUS la București sau în…

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing