A murit actorul Eusebiu Ștefănescu

A murit actorul Eusebiu Ștefănescu

Actorul Eusebiu Ștefănescu a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Militar din Capitală, la vârsta de 70 de ani, a declarat pentru AGERPRES soția artistului, Vali Ștefănescu.

Potrivit familiei actorului, Eusebiu Ștefănescu va fi înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor, la o dată ce urmează să fie stabilită.

Actorul George Ivașcu, managerul Teatrul Metropolis, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că prin moartea actorului Eusebiu Ștefănescu teatrul românesc "a mai pierdut unul dintre actorii cultivați".

"Îmi pare nespus de rău că și Sebi (n.r. Eusebiu Ștefănescu) ne-a părăsit, pentru că era un actor elegant, un actor rasat, știa o mulțime de poezii, era încântător de fiecare dată când ne întâlneam. Din păcate, teatrul românesc a mai pierdut unul dintre actorii cultivați și un actor de mare, mare anvergură", a declarat George Ivașcu.

El a afirmat că Eusebiu Ștefănescu, deși grav bolnav, și-a dorit să urce pe scenă și să joace, în spectacolul "Bădăranii" pentru "publicul lui".

Actorul Eusebiu Ștefănescu s-a născut la 3 mai 1944 la Câmpina, județul Prahova. A absolvit Institutul de Artă Cinematografică și Film din București, în 1967. Actor al Teatrului din Ploiești timp de 16 ani, apoi, pentru o vreme, al Teatrului Mic din București, Eusebiu Ștefănescu a jucat, din 1996, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale'. A fost profesor universitar doctor și decan al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion.

Pe scena Teatrului Național din București a jucat în numeroase piese, printre care: "Numele Trandafirului" de Umberto Eco, "Generația de sacrificiu" de I. Valjan, "Moartea unui comis voiajor" de Arthur Miller, "Și mai potoliți-l pe Eminescu" de Cristian Tiberiu Popescu, "Vedere de pe pod" de Arthur Miller, "Tărâmul celălalt" de Dusan Kovacevic.

În 2008, a făcut parte din distribuția piesei "Eduard al III-lea", atribuită lui William Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu.

S-a făcut remarcat și în filme precum "Falansterul" (1979, r. Savel Stiopul), "Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu" (1980, regia: Malvina Urșianu), "Liniștea din adâncuri" (1982, regia: Malvina Urșianu), "O lumină la etajul zece" (1984, regia: Malvina Urșianu), "Colierul de turcoaze" (1985, regia: Gheorghe Vitanidis), "Noi, cei din linia întâi" (1986, regia: Sergiu Nicolaescu), "Figuranții" (1987, regia: Malvina Urșianu), "Maria și marea" (1988, regia: Mircea Mureșan), "Miss Litoral" (1990, regia: Mircea Mureșan), "Liceenii Rock 'n' Roll" (1992, regia: Nicolae Corjos), "Trahir" (1993, regia: Radu Mihăileanu), "Triunghiul Morții" (1999, regia: Sergiu Nicolaescu).

A publicat volumele "Retorica limbajului scenic — Magul captiv" (2003), "Magister vitae sau magia oralității" (2006), "Arhivarul clipei — Din culisele scenei" (2009, memorii), "Glasul sângelui" (2011), "Preschimbarea la față" (2012, poezii).

În 2003 a fost declarat Cetățean de onoare al Municipiului Ploiești și din mai 2012 al Municipiului Fălticeni. În decembrie 2011, actorul Eusebiu Ștefănescu a fost distins cu Premiul de excelență "Ștefan Iordache", pentru activitatea didactică și artistică, în domeniile teatrului și filmului, acordat de Asociația culturală "Diallog".


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /