Apariția depresiilor la vârsta adultă poate depinde de natura relației avute cu mama în copilărie (studiu)

Natura și calitatea relațiilor mamă-copil pot duce la apariția de depresii la vârsta adultă atât în cazul în care legăturile afective au fost problematice, cât și atunci când au foste prea strânse, susțin cercetători americani de la Universitatea din Purdue. "Efectele pe care un tratament parental diferențiat l-au avut asupra copiilor au fost destul de bine studiate, lucru valabil mult mai puțin în privința adulților", au afirmat autorii studiului, relatează passionsante.be.

Circa o mie de adulți cu frați au participat la studiu, mamele lor având între 65 și 75 de ani. Cercetătorii au analizat percepția copiilor în privința unui tratament matern diferit între frați și surori, îndeosebi în ceea ce privește favorizarea unuia sau altuia. Datele au fost asociate cu o evaluare a simptomelor depresive.

Rezultatele au arătat că riscul unor manifestări depresive crește la cele două extreme menționate — o relație extrem de conflictuală cu mama sau de apropiere emoțională foarte puternică, două situații care implică și autopercepția unui oarecare favoritism (sau contrariul). A fost luat în considerare și un alt element: dacă unul dintre frați se consideră copilul care și-a dezamăgit cel mai mult mama.

Autorii studiului apreciază că intervin, mai degrabă decât echitatea ca atare, procesele de comparare între frați și surori și tensiunile asociate. Depresia depinde de mulți factori și se pare că, în anumite împrejurări, relația mamă-copil, precum și natura legăturilor dintre frații joacă un rol deloc neglijabil, încheie passionsante.be.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion