Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Astronomii au descoperit o stea rătăcitoare care va părăsi Calea Lactee

O echipă de astronomi a descoperit o stea rătăcitoare, provenită dintr-un sistem binar, care străbate Calea Lactee cu o viteză mai mare decât a oricărei alte stele cunoscute, fiind propulsată prin spațiu de explozia masivei sale stele partenere, conform unui material publicat joi de revista Science, transmite Reuters.

Steaua, cu numele de catalog US 708, se deplasează prin spațiu cu viteza incredibilă de aproximativ 1.200 de kilometri pe secundă și ar putea părăsi Calea Lactee peste 25 de milioane de ani, conform astronomului Stephan Geier de la Observatorul European Austral, din Chile.

"La o asemenea viteză am putea ajunge de la Pământ la Lună în doar 5 minute", a comentat astronomul Eugene Magnier, de la Universitatea din Hwaii.

US 708 nu este prima stea rătăcitoare observată de astronomi care are viteza suficient de mare pentru a ieși din Calea Lactee, dar este prima stea rătăcitoare cunoscută care a fost catapultată în spațiu de explozia în stadiul de supernovă a stelei sale companion. Celelalte 20 de stele rătăcitoare cunoscute, ce urmează să părăsească galaxia noastră, au fost proiectate în spațiu după ce s-au apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul galactic.

Înainte de a rătăci prin Calea Lactee, US 708 era o stea gigantă relativ rece dintr-un sistem stelar binar. Steaua companion, mai masivă și aflată pe o orbită foarte apropiată, i-a furat o parte din hidrogen, ceea ce a provocat și explozia sa sub formă de supernovă.

Astfel de stele rătăcitoare ar putea oferi noi informații despre modul în care se produc supernovele. Supernovele sunt considerate "bornele kilometrice" ale Universului. Astfel de explozii stelare degajă o cantitate aproximativ constantă de radiații iar astronomii le folosesc ca sisteme de referință pentru a calcula distanțele din spațiu precum și viteza de expansiune a Universului. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

3 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

4 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

5 Moise Guran / Haideți să inventariem bombițele lăsate de șarlatanul de la Finanțe în Bugetul pe 2019.

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există