Açaí, fructul minune care hrănește comunitățile din Amazonul brazilian

Açaí, fructul minune care hrănește comunitățile din Amazonul brazilian

Açaí, un fruct de mărimea cireșei, de culoare albastru închis, hrănește sute de comunități care trăiesc izolate și fără curent electric în Amazonul brazilian, care are însă resurse naturale infinte, informează joi EFE.

Membrii comunității Jauarí din Mojú, din statul de nord Pará, supraviețuiesc grație acestui fruct care se află la baza alimentației lor și care este folosit totodată pentru fabricarea de săpunuri, cosmetice și chiar a vinului sau a ciocolatei.

"Copiii sunt hrăniți mai mult cu açaí decât cu lapte", a declarat pentru EFE María Creuza Lima Ferreira, care prezintă o băutură bogată în vitamine realizată din acest fruct. Mamă a 17 copii, Dona Creuza, cum este cunoscută în comunitate, folosește fructul pentru prepararea de alimente, dar și pentru a realiza obiecte artizanale din frunzele acestui arbore asemănător unui palmier tropical.

Açaí este un aliment bogat în fibre, proteine și antioxidanți iar consumul său datează din epocile precolumbiene, deși s-a generalizat în anii 90 al secolului XX, când conservarea Amazonului a intrat în atenția mondială. Dona Creuza enumeră o listă întreagă de produse la care este folosit acest fruct: băuturi creme, dulciuri, înghețate și sosuri. "Se consumă și ca garnitură la carne", spune ea, deși fiind un fruct exotic, gustul lui este dulce și se pretează mai mult la înghețate și șerbeturi", spune ea.

Açaí sunt o sursă de venit pentru familii din Amazon care culeg fructele dis de dimineață pentru a evita căldura toridă și le vând apoi comercianților fluviali. O familie poate obține 800 de reali (circa 313 de dolari), dacă recolta este abundentă. Economia și mentalitatea comunității s-a schimbat de când fabricantul de cosmetice Natura le-a propus să comercializeze aceste fructe din care extrag substanțe naturale precum murumuru sau andiroba.

Arborele açaí (Euterpe oleracea), un palmier tropical înalt și subțire, crește în văile inundabile și în mlaștini în zona de vărsare a fluviului Amazon. Trunchiul subțire, dar puternic, al copacului crește până la 23 de metri înălțime, iar în vârf are o coroană bogată. Din august până în decembrie, palmierul e încărcat cu 6-8 ciorchini de açaí, fiecare având între 700 și 900 de fructe de mărimea unei cireșe.

"Am început să regândim regulile comerțului", spune o tânără în vârstă de 23 de ani, în timp ce bebelușul ei se joacă la picioarele sale în grămada aromată de açaí. "Înainte, părinții noștri vindeau trunchiul întreg pentru 7 reali (3 dolari). Noi am învățat că vânzând doar fructele trunchiul rămâne în picioare și face din nou roade. Dacă avem grijă de natură și natura se va îngriji de noi", asigură ea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante