Bibliotecarul care a pornit pe bicicletă spre Marea Nordului, pentru promovarea lecturii, a străbătut 800 de kilometri

Bibliotecarul care a pornit pe bicicletă spre Marea Nordului, pentru promovarea lecturii, a străbătut 800 de kilometri

Bibliotecarul Kiss Laszlo din Sfântu Gheorghe, care și-a propus să străbată cu bicicleta peste 3.000 de kilometri, de la Marea Neagră la Marea Nordului, în cadrul unei campanii de promovare a lecturii și bibliotecilor, a parcurs până acum peste 800 de kilometri.

Kiss Laszlo a pornit în această incursiune pe data de 8 iunie din Constanța, iar până acum a trecut prin localitățile Călărași, Oltenița, București, Pitești, Brașov, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Deva, unde s-a întâlnit cu bibliotecari, cu elevi, studenți, cadre didactice și alți iubitori ai lecturii. El și-a propus ca, duminică seară, să ajungă la Timișoara, iar luni să pornească mai departe spre Ungaria, urmând să ajungă în Olanda, la Haga, pe 28 iunie.

Turneul va dura 21 de zile, iar, în acest timp, va străbate șapte țări, unde va vizita mai multe biblioteci școlare, publice și universitare, și va depune flori la statuile unor scriitori sau poeți renumiți. Punctul final este orașul olandez Maastricht, unde va participa, în perioada 28 iunie-2 iulie, la Conferința Internațională a Bibliotecilor Școlare.

Bărbatul, în vârstă de aproape 45 de ani, este bibliotecar la Liceul 'Mikes Kelemen' din Sfântu Gheorghe și președintele Asociației Județene Covasna a Bibliotecarilor din România, iar, de când se știe, cartea a făcut parte din viața lui. Prin mâini, i-au trecut mii și mii de cărți, iar, cu cât citește mai mult, cu atât îi e mai greu să întocmească un top al celor mai buni scriitori din lume.

"Cartea te face liber, îți oferă o imensă libertate. Un om care citește este un om liber în gândire și simțire (...) Mie mi-a deschis foarte mult mintea și viziunea despre lume și viață (...) Din păcate, se citește din ce în ce mai rar, copiii citesc din ce în ce mai puțin și sunt mulți analfabeți.

Mai grav e că crește analfabetismul funcțional, ceea ce înseamnă că elevii, copiii noștri, dacă au în față un text mai dezvoltat, nu pot să îl înțeleagă, iar dacă nu pot să îl înțeleagă, atunci nu pot să învețe, dacă nu pot să învețe, nu reușesc să ia examenul de bacalaureat, nu reușesc la universitate și așa mai departe. Și nu numai în România este problema asta, e cam peste tot în Europa și trebuie cumva să stopăm această tendință, iar noi, bibliotecarii școlari, suntem cei mai avizați să facem acest lucru, bineînțeles, în colaborare cu învățătorii, cu personalul didactic (...) Prin această campanie, vreau să atrag atenția și interesul opiniei publice asupra rolului important pe care îl joacă lectura și bibliotecile în educație, în special în educația tinerilor', a declarat, pentru AGERPRES, Kiss Laszlo.

Bibliotecarul și-a pregătit cu meticulozitate timp de doi ani această campanie, pe zile, kilometri și localități, și a ales să facă drumul cu bicicleta pentru a demonstra, totodată, că bibliotecarii nu sunt sedentari.

"Toată lumea crede despre noi, bibliotecarii școlari, că suntem sedentari, dar nu este chiar așa (...) Sportul, ciclismul oferă, ca și cartea, o imensă libertate! Mie îmi place, de pildă, foarte mult, Jules Verne, și, lecturând, am ajuns să fac ciclism și sper să ajung în locuri în care au ajuns și eroii lui (...) Nu suntem oameni cenușii, dar așa se crede și vreau să schimb cumva atitudinea, percepția oamenilor față de acest lucru, pentru că, schimbând atitudinea oamenilor, poate putem schimba și percepția asupra lecturii (...) Lectura oferă alternative chiar și pentru pace (...). Oamenii sunt ușor de manipulat dacă nu se informează, dacă nu citesc', a spus Kiss Laszlo.

Nu va călători mereu singur, pe anumite distanțe i se vor alătura și alți cicliști care i-au îmbrățișat cauza. Printre cei care l-au însoțit pe traseu, de la București la Brașov, s-a numărat Bogdan Făgărășan, un tânăr pasionat de ciclism.

"Sunt pasionat în special de ciclismul de tură lungă, pentru că este o modalitate prin care poți cunoaște foarte mulți oameni frumoși și, în plus, este o modalitate prin care te confrunți cu tine însuți, mai ales atunci când te întâlnești cu situații dificile, cu cățărări, cu vreme rea și așa mai departe (...) Ce m-a determinat să îl însoțesc pe Kiss Laszlo? În primul rând, proiectul și scopul pe care îl are, eu fiind un cititor împătimit. Constat, din păcate, că generația tânără nu prea mai citește și în plus, dacă bibliotecile se desființează și nu sunt finanțate, situația va fi și mai gravă (...).

A fost o plăcere să îl însoțesc. Întotdeauna, când mergi cu cineva la drum, timpul și distanțele se comprimă (...). Sunt și avantaje în a călători singur și i-am spus că se va întoarce un alt om, nu doar pentru că are un scop, ci și pentru că efortul, vremea, oamenii îl vor schimba, îl vor face un om de două ori mai bun', a spus Bogdan Făgărășan.

Kiss Laszlo nu este la prima campanie pe două roți pentru susținerea unei cauze. În anul 2008, a pedalat de la Sfântu Gheorghe până la Istanbul pentru a participa la un congres internațional de hemofilie și a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă persoanele care suferă de acestă boală genetică rară ce afectează coagularea sângelui. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...