Când soția este bolnavă, divorțul bate la ușă (studiu)

Când soția este bolnavă, divorțul bate la ușă (studiu)

O căsătorie este mult mai probabil să se încheie printr-un divorț atunci când soția se îmbolnăvește grav, susține un studiu american publicat miercuri și citat de AFP.

Cercetarea, publicată în numărul din martie al Journal of Health and Social Behavior, sugerează că un divorț este cu 6% mai probabil atunci când soția este grav bolnavă decât atunci când este într-o stare bună de sănătate. În schimb, în cazul unei boli a soțului, riscul de divorț nu a crescut.

Studiul, realizat de Amelia Karraker, profesoară la Universitatea de Stat din Iowa, a analizat 2.701 căsătorii care au durat 20 ani. În momentul în care a început cercetarea unul din parteneri nu trebuia să fie mai tânăr de 51 de ani. Potrivit cercetării, 32% dintre acestea s-au încheiat printr-un divorț și 24% prin văduvie.

Boala, explică sociologul, afectează de multe ori situația dintr-un cuplu, mai ales din motive financiare, și poate conduce la divorț.

Atunci când pacientul este o femeie, "calitatea îngrijirii este un alt factor" care afectează cuplurile, adaugă ea. "Femeile sunt în general mai puțin mulțumite decât bărbații de îngrijirile care li se acordă, deoarece bărbații, de multe ori în vârstă, nu au fost educați, asemenea femeilor, pentru aceasta", explică ea.

Pe de altă parte, deși cazurile respective nu specifică care dintre soți a cerut divorțul, studiul "demonstrează vulnerabilitatea oamenilor atunci când sunt bolnavi", a adăugat sociologul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /