CAPODOPERĂ a filmului mut, din 1923, descoperită accidental în Olanda.Pelicula, considerată PIERDUTĂ

CAPODOPERĂ a filmului mut, din 1923, descoperită accidental în Olanda.Pelicula, considerată PIERDUTĂ

Betty Balfour, actriţa din filmele mute

Acest film mut, cu Betty Balfour în rolul feminin principal, era inclus de multe decenii pe lista "75 Most Wanted Films" întocmită de British Film Institute (BFI).

Având-o în rolul principal pe Betty Balfour, cea mai de succes actriţă britanică din epoca filmelor mute, considerată echivalentul britanic al actriţei americane Mary Pickford, pelicula spune povestea lui Tip Toes, o tânără dintr-un cor care se îndrăgosteşte de un scriitor sărac.

BFI a anunţat deja că intenţionează să organizeze o proiecţie specială a acestui film, ce are o durată de 90 de minute, în a doua jumătate a acestui an, în Marea Britanie.

Doar un singur alt film regizat de George Pearson a supravieţuit într-o versiune completă până în zilele noastre.

Pelicula "Love, Life and Laughter" a petrecut 80 de ani într-un mic cinematograf din Olanda. În 2012, atunci când clădirea urma să fie renovată, un angajat de la un post de televiziune local a descoperit în acel cinematograf câteva role de film, pe care le-a predat directorilor de Muzeul de film olandez (EYE Film Institut Nederland).

"Love, Life and Laughter" a fost descoperit atunci când angajaţii muzeului olandez au analizat filmele descoperite.

Actorul principal masculin din film, Harry Jonas, era un debutant în acea vreme. Atunci când filmul a fost lansat, în 1923, foarte mulţi britanici erau destul de sceptici în legătură cu valoarea cinematografiei în general şi cu aceea a cinematografiei britanice în special.

Regizorul George Pearson reprezenta însă o excepţie, fiind adeseori comparat cu Charles Dickens, un scriitor pe care îl aprecia, şi a susţinut cauza cinematografiei în numeroase articole şi discursuri publice, obişnuind să spună adeseori că "cinema-ul este lingua franca a ochiului uman".

Până acum, singurele dovezi despre existenţa acestui film erau reprezentate de o colecţie de şase fotografii, păstrate în arhivele BFI, alături de o broşură publicitară şi de afişul ilustrat folosit în campania de promovare a peliculei.

Actriţa Betty Balfour, supranumită "Regina fericirii" datorită prestaţiilor sale comice şi exuberante, a jucat într-un alt film regizat de George Pearson în anii 1920, intitulat "Squibs", în care interpreta rolul unei florărese din Cockney care lucra în piaţa londoneză Piccadilly Circus.

Betty Balfour a jucat apoi în "Champagne", o comedie regizată de Alfred Hitchcock în 1928.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria