Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Cel de-al șaselea satelit din sistemul Galileo, repoziționat pe o orbită corectă (ESA)

Unul dintre cei doi sateliți din sistemul european de navigație Galileo plasați pe o orbită greșită la sfârșitul lunii august 2014 a intrat pe o orbită corectă, fapt care îi va permite punerea în funcțiune a dispozitivelor tehnice cu care este dotat, transmite EFE, citând un comunicat de presă difuzat vineri de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Specialiștii au reușit, după șase săptămâni de corecții, să poziționeze satelitul pe o orbită mai apropiată de Terra, la aproximativ 17.000 de kilometri, și de formă mai apropiată de cea circulară decât aceea pe care fusese poziționat după lansarea sa cu o rachetă Soyuz în 22 august anul trecut.

Inginerii de la ESA au procedat la fel ca în urmă cu câteva luni, când, în noiembrie 2014, au repoziționat pe orbită celălalt satelit lansat în 22 august 2014.

Noile orbite permit sateliților să evite centura de radiații Van Allen, care reduce viața aparatelor.

În prezent, ambii sateliți — Sat-5 și Sat-6 — urmează 'traiectorii în oglindă' și vor trece simultan deasupra aceluiași punct de pe Pământ din 20 în 20 de zile, față de intervalul standard de zece zile prevăzut pentru sateliții din sistemul Galileo.

ESA, care s-a convins că instrumentele de pe satelitul numărul 5 sunt în stare de funcționare, va încerca să facă același lucru și cu satelitul numărul 6 în următoarele zile.

Cei doi sateliți, Sat-5 și Sat-6, au fost lansați din Guayana franceză, în 22 august, la bordul unei rachete rusești Soyuz, dar nu au ajuns, așa cum era prevăzut, pe o orbită circulară la o altitudine de 23.000 de kilometri. Plasați pe o orbită eliptică, ei nu erau operaționali pentru sistemul de navigație Galileo. Ulterior, ESA a reușit să repoziționeze satelitul numărul 5 pe o orbită care nu corespunde celei din proiect, dar 'este mai bine adaptată pentru operațiuni de navigare'. În mod similar a procedat și cu Sat-6.

Proiectul Galileo, care se dorește a fi varianta europeană a GPS-ului american, este finanțat de Uniunea Europeană. Până în 2017, sistemul urmează să dispună de 24 de sateliți operaționali, la care se vor adăuga șase sateliți de rezervă. Sistemul este prevăzut să fie în întregime operațional în 2018.

Următoarea lansare, a doi noi sateliți, se va realiza tot cu ajutorul unei rachete Soyuz și este prevăzută pentru 27 martie. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

3 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

4 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

5 Scrisoare cutremurătoare către parlamentarii care au votat legea recursului compensatoriu: Vă consider părtaş…

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză