Cercetători japonezi au inventat ochelarii care împiedică recunoașterea facială în fotografii

Cercetători japonezi au inventat ochelarii care împiedică recunoașterea facială în fotografii

Cercetători japonezi au inventat ochelarii care, prin intermediul unor becuri LED infraroșii, sunt capabili să blocheze funcțiile recunoașterii faciale folosite de camerele digitale și de programele informatice, relatează EFE. Ochelarii 'PrivacyVisor', creați de Institutul National de Informatică din Japonia (NII), "anulează detectarea facială, care este una din procesele de recunoaștere a feței, independent de dispozitivul de culegere a informațiilor", a declarat EFE profesorul Isao Echizen, responsabil al invenției.

Cercetătorii au instalat 11 becuri LED cu un spectru apropiat luminii infraroșii în zonele din jurul ochilor pe care utilizatorii le pot aprinde când vor ca fețele lor să nu fie recunoscute.

Luminile cu spectrul apropiat de infraroșii nu sunt perceptibile de către ochiul uman, astfel încât LED-urile sunt invizibile pentru persoana aflată în fața utilizatorului.

Totuși, camerele convenționale detectează acest spectru de lumină; LED-urile acționează asupra fotografiei ca un bruiaj, creând diferențe de luminozitate în jurul ochilor, astfel încât recunoașterea facială eșuează, a explicat Echizen.

NII prevede să comercializeze ochelarii 'PrivacyVisor' din iunie 2016 și estimează că prețul va depăși 30.000 de yeni perechea (circa 220 de euros/240 de dolari).

Deși în prezent prototipul existent este realizat din rășină, versiunea comercială va utiliza o montură din titaniu și va avea un design "mai modern" a precizat Echizen.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...