Cercetătorii japonezi au creat un material din celule vegetale rezistent la foc

Cercetătorii japonezi au creat un material din celule vegetale rezistent la foc

Cercetătorii japonezi au dezvoltat un material ușor, durabil, pe bază de celule vegetale și rășină care ar putea fi folosit la fabricarea de autoturisme, trenuri și avioane, informează marți ziarul Asahi, citat de EFE.

O echipă a Școlii superioare de Bioresurse din cadrul Unviersității din Mie, în centrul Japoniei, a studiat funcțiile ligninei, un polimer organic care se găsește în pereții celulelor plantelor, precum și nanofibrele din celuloză. Lignina este un produs rezidual al industriei hârtiei lipsit de valoare și care de obicei se arde.

Folosindu-l ca bază, cercetătorii au dezvoltat un "compus al nanocelulozei din fenol lignină" (LNCC în engleză), care integrează complet nanofibrele celulozei în interiorul rășinii, a explicat conducătorul echipei, profesorul Masamitsu Funaoka, ziarului nipon.

Materialul LNCC se obține lăsând nanofibrele celulozei și rășina să reacționeze câteva minute la temperatura și la presiunea mediului. Toate plantele terestre pot fi utilizate pentru a produce acest compus, asigură profesorul Funaoka.

Plasticele ranforsate cu fibră de sticlă (PRFV), folosite în prezent în sectorul automotoarelor sunt costisitoare din punct de vedere al reciclării, astfel încât acest compus din nanofibre vegetale ar putea facilita procesul de reciclare.

Totuși cercetătorii trebuie să facă față provocării de a reuși comercializarea materialului, având în vedere că integrarea nanofibrelor de celuloză, care sunt solubile în apă, în rășina insolubilă este un proces complicat.

Cercetătorii studiază metode pentru a obține o producție în masă a materialului care să permită comercializarea sa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro