Cu cât a crescut averea lui Michael Jackson la cinci ani de la moartea starului. Regele muzicii pop lupta să evite falimentul înainte de deces

Cu cât a crescut averea lui Michael Jackson la cinci ani de la moartea starului. Regele muzicii pop lupta să evite falimentul înainte de deces

Michael Jackson încerca din răsputeri să evite falimentul spre sfârşitul vieţii sale, însă, la cinci ani după moartea sa, pe 25 iunie 2009, averea starului continuă să crească, graţie unor afaceri prospere.

"Michael Jackson aduce mai mulţi bani acum ca niciodată", a declarat Zack Greenburg, autorul cărţii "Michael Jackson Inc.", publicată recent în Statele Unite şi care vorbeşte despre "imperiul" Jackson din domeniul afacerilor.

"Regele muzicii pop" încerca să evite falimentul în perioada care a precedat moartea sa, în urmă cu cinci ani, în timp ce starul american efectua repetiţii intense pentru un nou turneu mondial ce urma să îi aducă încasări spectaculoase.

De atunci, fondul care administrează averea megastarului - Michael Jackson Estate - în numele moştenitorilor acestuia, mama şi cei trei copii ai săi, a încasat peste 700 milioane de dolari, afirmă Zack Greenburg.

Totuşi, familia Jackson a trecut prin numeroase încercări dificile. Mai întâi, moartea cântăreţului, care a fost înmormântat în cimitirul Forest Lawn, în apropiere de Los Angeles. Apoi, au urmat o serie de procese, declanşate de acea moarte neaşteptată.

Cel mai mediatizat a fost cel al medicului Conrad Murray, care îl trata pe artist împotriva insomniei şi i-a administrat puternicul anestezic ce i-a fost fatal starului american.

Conrad Murray a recunoscut în cele din urmă că este vinovat de omucidere involuntară şi a fost condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.

Apoi, a avut loc procesul civil intentat de mama cântăreţului, Katherine, contra AEG Live, organizatorul ultimului turneu al starului. Katherine Jackson i-a acuzat pe reprezentanţii acestei companii de faptul că au angajat un medic incompetent, însă a pierdut procesul.

Executorii testamentului cântăreţului, John Branca şi John McClain, au început să lucreze pentru bunăstarea familiei Jackson la scurt timp după moartea artistului.

Ei trebuia să obţină venituri foarte repede, pentru a achita uriaşele datorii contractate de megastar în ultimii cinci ani de viaţă.

În perioada de vârf a carierei sale, Michael Jackson, despre care Zack Greenburg spune că "a schimbat pentru totdeauna felul în care gloria poate fi capitalizată", obţinea venituri de circa 100 milioane de dolari pe an, prin intermediul unor albume precum "Thriller", lansat în 1982, al cărui succes însă nu a mai fost egalat ulterior.

Megastarul a cumpărat apoi catalogul muzical al trupei The Beatles, cu 47,5 milioane de dolari, în 1985, iar această investiţie are o valoare estimată în prezent la 1 miliard de dolari.

Însă acuzaţiile de pedofilie aduse împotriva starului american la mijlocul anilor 2000 au lăsat urme adânci. Michael Jackson, care a locuit într-o vreme în Bahrain, a fost pe punctul de a-şi vinde mult iubita lui fermă, "Neverland".

În ultimii ani de viaţă, cântăreţul cheltuia enorm şi se împrumuta pentru a-şi plăti datoriile, care ajunseseră la 500 de milioane de dolari. Acela a fost momentul în care celebrul cântăreţ a decis să susţină din nou un turneu mondial, în 2009.

După moartea lui, una dintre primele iniţiative ale executorilor testamentari a constat în lansarea filmului "This is It", un lungmetraj ce prezenta imagini de la ultimele repetiţii ale cântăreţului şi care a generat încasări de peste 200 milioane de dolari pe plan mondial.

Apoi, grupul Sony şi avocaţii familiei Jackson au semnat un contract de 200 milioane de dolari, potrivit publicaţiei Wall Street Journal, ce prevede lansarea a şapte albume în zece ani.

Acorduri au fost semnate şi cu compania Cirque du Soleil, pentru un spectacol-turneu, intitulat "Michael Jackson the Immortal World Tour", şi un spectacol permanent la Las Vegas, intitulat "Michael Jackson One", la cazinoul Mandalay Bay.

Luna trecută, starul american a ajuns din nou, prin intermediul unei holograme, pe scena de la Billboard Music Awards. Holograma a prezentat silueta artistului, cântând şi dansând pe ritmurile piesei sale "A Slave to the Rhythm", înregistrată în 1991 şi inclusă în albumul postum "Xcape", lansat în luna mai. Primul album postum al megastarului, "Michael", a fost lansat în 2010.

Pentru Zack Greenburg, cifrele sunt echivoce: "S-au obţinut peste 700 milioane de dolari în cinci ani. În acest interval de timp, niciun artist în viaţă nu a putut măcar să se apropie de această cifră".

"Fără a încerca să aflăm unde se ascunde spiritul «regelui muzicii pop», un lucru este cert: brandului Michael Jackson îi merge foarte bine", a adăugat el.

Michael Jackson a murit la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei intoxicaţii grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles şi efectua repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat "This Is It Tour", care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la sala O2 Arena din Londra.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e