De unde a venit şi când s-a format „criminalul” aisberg care a scufundat Titanicul?

De unde a venit şi când s-a format „criminalul” aisberg care a scufundat Titanicul?

Titanicul a fost denumit o navă de nescufundat, dar a fost dusă pe fundul oceanului de impactul cu un aisberg. Multe au fost investigate despre acest moment, dar nu şi formarea aisbergului.

Potrivit cercetătorilor de la Sheffield, formarea aisbergului a urmat unei perioade foarte calde în urmă cu patru ani, când vremea a fost foarte ploioasă. “Acest lucru a slăbit gheţarii şi a format diferiţi aisberguri în anii premergători lui 1912”, spun cercetătorii pentru revista “Forbes”.

Titanicul a lovit aisbergul în noaptea de 15 aprilie. Din cauza vitezei foarte mari cu care circula nava, căpitanul nu a reuşit să ocolească gheaţa şi a intrat frontal în ea. Aceasta a rupt o parte din navă, care a început să se scufunde. Trei ore mai târziu, Titanicul se ducea spre fundul oceanului, iar 706 pasageri au supravieţuit din 2.224 câţi s-au îmbarcat la începutul unei călătorii care trebuia să fie de vis.

Profesorii de la Universitatea din Sheffield au calculat modul cum se formează aisbergurile pentru a căuta originea acestuia. Cel mai probabil, bucata uriaşă de gheaţă a plecat din fiordurile de pe coasta sud-vestică a Groenlandei.

Aisbergul care a scufundat Titanicul

Anul 1912 a fost foarte activ în privinţa aisbergurilor de pe paralela 48, 1.038 fiind observaţi. Cu toate acestea, nu e un număr extraordinar de mare. Din păcate pentru Titanic, nava a fost ghinionistă şi avea viteză prea mare pentru a evita. În perioada contemporană au existat 14 ani cu un număr al aisbergurilor la fel de mare ca 1912, dintre care cinci sunt după 1990, ca urmare a încălzirii globale.

“Riscul ca Titanicul să încâlnească aisberguri a început să apară în 1908, când a fost o încălzire neobişnuită şi un anotimp ploios deasupra Groenlandei. Credem că din acest motiv un număr mare de aisberguri s-au format şi au început să plece din largul Groenlandei în ocean”, a spus profesorul Grant Bigg de la Sheffield.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/titanic" target="_blank">View the story "Titanic" on Storify</a>]

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”