Dieta unui rege medieval. Cercetările pe rămăşiţele lui Richard al III-lea dezvăluie mai multe detalii din viaţa lui

Dieta unui rege medieval. Cercetările pe rămăşiţele lui Richard al III-lea dezvăluie mai multe detalii din viaţa lui

Dieta lui Richard al III-lea era mult mai diversă decât a aristocraţilor din vremea lui, arată cercetările făcute pe mostre colectate din femur, coaste şi dinţi, relatează BBC.

"Ştim că în anii de domnie petrecea mai mult şi la banchetele medievale se consuma mult vin. Din ce am analizat, se pare că stilul de viaţă pe care l-a avut cât timp a fost rege a avut un impact destul de mare asupra organismului său în ultimii ani de viaţă", a spus geochimistul Angela Lamb de la British Geological Survey. Înainte să ajungă rege, Richard York nu consuma atât de mult vin şi mâncare exotică.

Studiul cercetătorilor mai arată că acesta a părăsit vestul Marii Britanii la vârsta de şapte ani şi a trăit undeva în estul ţării. Cercetătorii au reconstruit şi chipul lui Richard după ce au scanat craniul şi au adăugat straturi de muşchi şi piele cu ajutorul unui program computerizat.

Geneticianul Turi King a analizat oasele şi le-a comparat cu probe prelevate de la urmaşii familiei lui Richard. Astfel, principala comparaţie a fost făcută cu ADN-ul lui Michael Ibsen, nepotul din a 17-a generaţie a lui Richard al III-lea, iar a doua a fost realizată cu ADN-ul unui bărbat care a dorit să rămână anonim.

Turi King a spus că, din punct de vedere genetic, nu există îndoială că oasele ar fi ale regelui. De asemenea, arheologii au spus că toate semnele indicau răni din bătălie. Astfel, din 10 răni, opt ar fi putut cauza moartea monarhului.

Cel mai probabil, crăpătura craniului a fost cauzată de o halebardă, iar restul rănilor au fost făcute după moartea acestuia.

Richard al III-lea va fi înmormântat în Catedrala Leicester anul viitor

Rămăşiţele ultimului rege din dinastia Platageneţilor din care a făcut parte şi celebrul Richard Inimă de Leu vor fi îngropate în Catedrala Leicester în data de 26 martie anul viitor.

Richard al III-lea a domnit între 1483 - 1485. A trăit în perioada Războiului celor două roze, când familia sa, York, s-a luptat cu familia Lancaster pentru tronul Angliei. S-a numit războiul rozelor (1455-1487) fiindcă simbolul familiei de York era un transafir alb şi al familiei de Lancaster, un trandafir roşu.

Victorioşi au fost cei din clanul Lancaster, care au câştigat bătălia de la Bosworth Hill, unde Richard al III-lea a murit. Astfel, reprezentantul forţelor Lancasterilor, Henry Tudor, a ajuns rege înfiinţând dinastia Tudorilor. El a devenit Henric al VII-lea şi a fost urmat la tron de celebrul Henric al VIII-lea, care a avut şapte neveste.


FOTO VIDEO Cum a fost descoperit scheletul regelui Richard al III-lea

FOTO Arheologii confirmă că osemintele descoperite sub o parcare din Leicester sunt ale Regelui Richard al III-lea

FOTO Specialiştii au reconstruit chipul lui Richard al III-lea. Cum arăta controversatul monarh

Craniul regelui Richard al III-lea, descoperit sub o parcare din orașul britanic Leicester, după aproximativ 500 de ani de la moartea lui FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...