Douăsprezece veşti bune în 2015

Douăsprezece veşti bune în 2015

Anul 2015 a fost marcat de evenimente triste sau chiar tragice, însă a adus şi câteva veşti bune, pierdute în actualitatea sumbră sau pur şi simplu uitate, precum descoperirea unui nou antibiotic, o auroră boreală sau salvarea unor refugiaţi.

Douăsprezece veşti bune în 2015

Le Monde prezintă, în pagina electronică, o selecţie de ”veşti bune” - câte una în fiecare lună a anului 2015.

IANUARIE: Un nou antibiotic

Un nou antibiotic eficient împotriva bacteriilor rezistente la tratament a fost descoperit de către o echipă de cercetători americani şi germani. Descoperirile sunt rare în această categorie de medicamente, puţin rentabile pentru actorii din industrie, în contextul în care tulpini bacteriene rezistente au proliferat.

FEBRUARIE: iPhone se deschide către diversitate

Apple a anunţat apariţia unei noi game de emoticoane, nişte pictograme mici care reprezintă o emoţie sau o stare de spirit, pentru iPhone-urile şi iPad-urile sale: aceste emoji (termenul japonez) propun diverse culori ale pielii. O petiţie online semnată de peste patru mii de persoane protesta faţă de lipsa reprezentării altor etnii printre cele aproximativ 800 de "smileys" pe care le propunea anterior compania.

MARTIE: Un avion solar pleacă într-un tur al lumii.

Avionul Solar Impulse 2 a decolat de la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite (EAU), într-un tur al lumii fără precedent, propulsat doar de energia solară, cu scopul de a promova tehnologiile curate.

APRILIE: Întâlnire oficială între Barack Obama şi Raul Castro

Barack Obama şi Raul Castro au participat la un tête à tête istoric, în 11 aprilie, la Panama, după 54 de ani de Război Rece. Cei doi şefi de stat s-au întâlnit cu ocazia Summitului Americilor.

MAI: "N-am fost niciodată atât de aproape de a păşi pe Marte"

Charles Bolden, şeful Agenţiei spaţiale americane (NASA) anunţă: ”Suntem pe drumul cel bun pentru a putea trimite astronauţi americani pe Marte, în anii 2030 (...). Eu cred că nu am fost niciodată atât de aproape de (acest) obiectiv în istoria civilizaţiei umane". O declaraţie inedită, în opinia unor specialişti.

IUNIE: Auroră boreală în Normandia

O auroră boreală roşie, vizibilă din spaţiu, a fost observată şi în Normandia, un fenomen rar, care s-a produs din cauza unor rafale de vânt solar puternice (care intră în coliziune cu atmosfera terestră mai degrabă deasupra polilor magnetici, de obicei).

IULIE: Remisiune HIV

O franţuzoiacă în vârstă de 18 ani, infectată cu virusul HIV care provoacă SIDA în timpul sarcinii mamei sale, a fost declarată în remisiune, după ce i-a fost administrat un tratament antiviral până la vârsta de şase ani. Ulterior, tratamentul a fost oprit.

AUGUST: Familie de refugiaţi salvată

O familie de migranţi sirieni - a cărei fotografie, în care tatăl îşi strânge plângând în braţe fiica la sosirea pe Insula elenă Kos, a făcut înconjurul lumii - a fost reunită la Berlin, unde locuieşte şi acum.

SEPTEMBRIE: Papa Francisc în vizită în Statele Unite

Preşedintele Barack Obama îl primeşte pe Papa Francisc la Casa Albă, în prima vizită pe care Suveranul Pontif o face în Statele Unite.

OCTOMBRIE: Canada îşi apără bolnavii

Statul canadian a decis să se opună politicii tarifare a unui laborator farmaceutic american, Alexion, care facturează pentru tratamentul împotriva a două maladii ale sângelui câteva sute de mii de dolari pe an. Compania propune ca statul să preia o parte a costului acestui medicament - cel mai scump din lume. Diferendul nu a fost tranşat încă.

NOIEMBRIE: Primele căsătorii gay în Irlanda

Irlanda, prima ţară din lume care a adoptat prin referendum căsătoria între persoane de acelaşi sex, aprobă aceste dispoziţii legale.

DECEMBRIE: Acord la COP21

Cele 195 de ţări membre ale Convenţiei-cadru a ONU privind modificările climatice au semnat un compromis la baza căruia se află principiul "justiţiei climatice" - adică prin recunoaşterea faptului că ţările din emisferele Nordică şi Sudică au "responsabilităţi comune, dar diferenţiate" în modificările climatice, iar "capacităţile" prin care să le facă faţă sunt inegale.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”