Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești a produs fasciculul de combustibil cu numărul 150.000

Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești a produs fasciculul de combustibil cu numărul 150.000

Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești (FCN Pitești) a produs fasciculul de combustibil nuclear cu numărul 150.000, informează, luni, Nuclearelectrica. FCN Pitești este singurul producător autorizat la nivel global, în afara Canadei, pentru producția de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de către AECL Canada (actuala Candu Energy) și Zircatec Precision Industries Inc Canada.

Anual, centrala nucleară de la Cernavodă consumă aproximativ 10.000 fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Pitești. Din punct de vedere calitativ și al rezultatelor aferente procesului de producție, FCN Pitești înregistrează o rată de defectare a fasciculelor de combustibil mult sub limita admisă de Autoritatea de Proiectare a Sistemului CANDU, fapt confirmat de datele de operare și producție ale CNE Cernavodă, beneficiarul direct al producției de la FCN Pitești.

Utilizarea celor 150.000 de fascicule de combustibil nuclear produce o cantitate de energie electrică de 167 TWh. Aceeași cantitate de energie electrică poate fi obținută în centralele clasice prin arderea a 333 milioane de tone cărbune brun, 166,5 milioane tone huilă energetică sau 47,5 milioane de tone de păcură.

'Industria nucleară românească este în prezent un model de performanță și eficiență pentru multe alte domenii și un mare avantaj pentru nevoile românești de sistem energetic, mediu și consumator. În peste 30 de ani, specialiștii români au reușit să inițieze și să dezvolte un program nuclear care plasează România pe primul loc în lume la coeficientul de utilizare a puterii instalate, așadar să valorifice impecabil resurse naturale, materiale și umane', spune Daniela Lulache, director general SN Nuclearelectrica SA.

Producția FCN Pitești respectă cerințele de calitate aferente industriei nucleare, de protecție a mediului înconjurător, de siguranță nucleară și sănătate și securitate în muncă.

Prin combustibilul nuclear produs la Pitești și folosit în cele două unități nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica asigură 20% din producția totala de electricitate a României.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”