Filmul "De ce eu?", prezentat în proiecție de gală

Lungmetrajul "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, a avut luni seara premiera de gală, în prezența fostului președinte Traian Băsescu, acesta spunându-i regizorului, la finalul evenimentului, că este convins de succesul producției.

După proiecția de la Palatul Național al Copiilor din Capitală, Băsescu l-a felicitat pe Giurgiu și i-a spus: "Sunt convins că va avea succes (acest film—n.r.)". 

Filmul "De ce eu?" este inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002.

Întrebat despre cum apreciază starea sistemului judiciar de la începutul anilor 2000, fostul președinte a răspuns: "La vremea aceea, se putea și așa".

Când a fost rugat de jurnaliști să spună cum vede starea justiției în prezent, Băsescu a replicat: "O vedeți și voi".

Înainte de proiecția filmului, Traian Băsescu a mărturisit că nu a mai văzut un film de zece ani, de la începutul primului său mandat de președinte. Acesta a venit la eveniment alături de soția sa, Maria Băsescu.

Tudor Giurgiu a explicat, în debutul proiecției, de ce a ales Palatul Național al Copiilor pentru evenimentul de gală.
"Condiția cineastului, azi, în România, este că nu prea are săli de cinema unde să-și arate filmele. Nu există nicio sală de proiecție civilizată în acest oraș, însemnând un foaier unde să primim niște invitați și să organizăm o premieră în condiții elegante și normale. (...) Mi-aș dori ca actualul guvern, viitoarele guverne care vor mai veni, să se ocupe și de această problemă, pentru ca noi să nu ne mai simțim umiliți în propria țară. Pentru că s-a ridicat un teatru de operetă, am rezolvat problema Operetei, Teatrul Național s-a renovat, poate că ar fi cazul să găsim niște bani să modernizăm și să digitalizăm cele 25-30 de săli de cinema care mai sunt încă posibil de salvat pe teritoriul României", a declarat regizorul.

Printre cei care au participat la evenimentul de gală s-au numărat, alături de membrii echipei, fostul procuror Alexandru Lele, fostul procuror-șef DNA, Daniel Morar, și președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean. Acestora li s-au alăturat și artiști precum Oana Pellea și Ducu Bertzi.

"De ce eu?" a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și va rula din 27 februarie, în prima săptămână, în peste 60 de săli de cinema. Proiecții de gală, în prezența echipei, vor fi organizate și la Oradea (24 februarie, Filarmonica de Stat și Cinema Palace), Cluj-Napoca (25 februarie, Cinema Florin Piersic), Târgu Mureș (27 februarie, Palatul Culturii), Sibiu (28 februarie, Cinema Arta), Iași (1 martie, Casa de Cultură a Studenților), Brașov (2 martie, Sala Patria), Timișoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie, Casa de Cultură a Tineretului), Constanța (6 martie, Cityplex), Alba Iulia.

Thriller-ul politic a atras atenția presei internaționale la Festivalul de la Berlin, unde a rulat cu casa închisă. Scenariul scris de Loredana Novak și Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

"De ce eu?" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după "Legături bolnăvicioase" și "Despre oameni și melci".

"De ce eu ?" este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian Național Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Orban chiar este un om modest. Două momente

4 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

5 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume