Google a respins criticile venite din partea Uniunii Europene

Grupul american Google a respins miercuri acuzațiile formulate de Comisia Europeană potrivit cărora Google a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe Internet, transmite AFP. Concluzia preliminară a anchetei deschise în noiembrie 2010 de Executivul comunitar este că Google acordă un tratament preferențial sistematic propriului său produs de comparare a prețurilor în cadrul paginilor sale cu rezultate ale căutării generale, de exemplu prin afișarea mai vizibilă a Google Shopping. Astfel, este posibil ca Google să devieze în mod artificial traficul dinspre serviciile concurente de comparare a prețurilor, afectând capacitatea acestora de a concura pe piață.

'Este clar că există foarte multă concurență (inclusiv din partea Amazon și eBay, două dintre cele mai mari portaluri de cumpărături online din lume) iar rezultatele Google Shopping nu au afectat concurența. De acea nu suntem de acord cu decizia Comisiei Europene ', a declarat vice-președintele Google, Amit Singhal într-un mesaj postat pe blogul companiei.

În paralel, Comisia a anunțat că a deschis oficial o anchetă antitrust separată referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android. Ancheta va examina în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

În reacție, Google afirmă că acordurile de distribuție nu sunt exclusive, iar producătorii de dispozitive care utilizează sistemul Android pot să-și instaleze propriile aplicații, precum și aplicații de la alte companii.

'Nu doar Google a beneficiat de pe urma succesului Android. Dezvoltatorii pot ajunge la audiențe uriașe și pot construi afaceri solide. De asemenea, consumatorii au acces la alegeri fără precedent la prețuri reduse. Așteptăm să discutăm aceste chestiuni în detaliu cu Comisia Europeană în lunile următoare', afirmă directorul de inginerie de la Android, Hiroshi Lockheimer, într-un mesaj postat pe blogul companiei.

Google are zece săptămâni la dispoziție pentru a răspunde la acuzațiile venite de la Comisia Europeană. O soluție amiabilă este în continuare posibilă însă, în cel mai rău caz, Google ar putea primi o amendă echivalentă cu 10% din cifra sa de afaceri, adică peste șase miliarde de dolari. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

3 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

4 SISTEMUL n-a murit! USR se sparge în două după prezidențiale! O parte va rămâne cu Cioloș, o parte cu Nicușor …

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor