Google îl sărbătoreşte pe filosoful şi logicianul John Venn printr-un logo special

Google îl sărbătoreşte pe filosoful şi logicianul John Venn printr-un logo special

Motorul de căutare Google şi-a modificat, luni, logoul pentru a-l sărbători pe filosoful şi logicianul englez John Venn, inventatorul diagramelor care îi poartă numele, la împlinirea a 180 de ani de la naşterea acestuia.

Google îl sărbătoreşte pe filosoful şi logicianul John Venn printr-un logo special

Filosoful şi logicianul John Venn este celebru pentru crearea diagramelor Venn, cu aplicaţii în domenii diverse, precum teoria mulţimilor, teoria probabilităţilor, logică, statistică şi informatică.

Diagramele Venn reprezintă un mod de a descrie relaţiile de incluziune şi excluziune dintre clase/ seturi. Metoda constă în intersectarea unui anumit număr de cercuri - două sau trei -, fiecare dintre acestea reprezentând o clasă, etichetată printr-o majusculă. Minuscula x şi porţiunile umbrite sunt utilizate pentru a indica existenţa, respectiv nonexistenţa unui membru (cel puţin unul) dintr-o clasă dată.

Astfel, diagramele cu două cercuri reprezintă propoziţii categorice, formele de bază fiind: "toate A sunt B", "niciun A nu este B", "mai multe A sunt B" şi "unele A nu sunt B".

În cazul silogismelor, potrivit primei legi silogistice, există trei termeni: extremi S şi P şi mediu M. Reprezentarea grafică constă în intersectarea celor trei cercuri corespunzătoare termenilor. Pe această diagramă sunt reprezentate grafic exclusiv premisele: modul silogistic corespunzător este valid dacă şi numai dacă prin reprezentarea grafică doar a premiselor a rezultat automat reprezentarea grafică a concluziei.

John Venn s-a născut pe 4 august 1834, în Hull, Yorkshire, într-o familie de preoţi cu tradiţie. Bunicul filosofului, John Venn, paroh la Clapham, în sudul Londrei, a condus "secta Clapham", un grup de creştini evanghelişti care se întâlneau în biserica sa şi militau pentru reforma închisorilor, abolirea sclaviei şi a sporturilor violente.

Filosoful John Venn a primit o educaţie strictă, fiind pregătit pentru a se dedica carierei de preot, potrivit tradiţiei familiei. A absolvit Colegiul Gonville and Caius din Cambridge în 1857 şi, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent în această instituţie. A fost hirotonisit ca diacon la Ely în 1858, devenind preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de ştiinţe morale.

În 1883 a renunţat la meseria de preot după ce şi-a dat seama că anglicanismul nu corespunde concepţiilor lui filosofice.

Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, despre care a scris mai multe cărţi, printre care "The Logic of Chance", "Symbolic Logic" şi "The Principles of Empirical Logic".

În 1883, John Venn a devenit membru al Societăţii regale din Londra.

În 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului în care a învăţat şi predat, numită "Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349 - 1897". De asemenea, a început o compilaţie de note biografice ale studenţilor de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883 - 1958), şi publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 şi 1953.

John Venn a murit în 1923, la vârsta de 88 de ani, la Cambridge.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

2 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!