ICR a alocat 40.000 de euro pentru participarea României la Salonul de Carte de la Torino

ICR a alocat 40.000 de euro pentru participarea României la Salonul de Carte de la Torino

Institutul Cultural Român (ICR) a decis să aloce pentru participarea României la cea de-a 27-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino un buget de aproximativ 40.000 de euro, potrivit unui răspuns solicitat de MEDIAFAX.

ICR a alocat 40.000 de euro pentru participarea României la Salonul de Carte de la Torino (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Micaela Ghiţescu, Lăcrămioara Stoenescu şi Bujor Nedelcovici se numără printre scriitorii care vor participa, între 8 şi 12 mai, la cea de-a 27-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, standul naţional având tema "Semnale pozitive: România la Salonul de Carte 2014". Tema ediţiei din acest an este "Binele/ Il Bene", iar ţara invitată de onoare este Vatican.

Pentru al şaselea an consecutiv, Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează participarea României la cea mai importantă manifestare de profil din Italia, cu un stand naţional cu tema "Segnali positivi: La Romania al Salone del Libro 2014/ Semnale pozitive: România la Salonul de Carte 2014".

Standul României, cu o suprafaţă de 70 metri pătraţi, va fi realizat după un concept inspirat de tema principală a ediţiei din acest an a salonului. Acesta va cuprinde un spaţiu dedicat vânzării de carte, organizat cu sprijinul Grupului Librarium, un spaţiu destinat evenimentelor literare, o cabină radio care va găzdui echipa Radio Torino International şi un punct de informare turistică organizat în parteneriat cu Biroul Naţional de Turism al României în Italia.

Pe parcursul celor cinci zile, atât la standul României, cât şi în alte săli vor fi organizate manifestări care au scopul de a promova relaţiile bilaterale în domeniile literatură, traduceri şi politici editoriale.

De asemenea, se doreşte stimularea interesului specialiştilor, editorilor şi traducătorilor pentru literatura română, contactele directe între scriitorii invitaţi şi publicul larg, precum şi păstrarea legăturii comunităţii româneşti cu valorile culturale ale ţării de origine.

Astfel, manifestările organizate de ICR Veneţia vor reuni peste 50 de invitaţi - scriitori români, românişti, traducători de literatură română în limba italiană, istorici, jurnalişti şi reprezentanţi ai unor edituri italiene.

Organizarea anuală a prezenţei României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino se înscrie în strategia ICR Veneţia privind promovarea literaturii române în Italia.

Astfel, joi, va avea loc evenimentul "Europa la 16 ani. Tangram. Întâlnire cu Vasile Ernu", iar, de la ora 14.00, va fi prezentat albumul de fotografie "La Romania. Le orme del tempo", de Marco Sitran. Totodată, vor fi organizate dezbateri precum "Eterna reîntoarcere la Mircea Eliade", "25 de ani de la Revoluţia din 1989", "România, Europa, Occidentul", "Nina Cassian, ultima modernistă a Europei", "Cealaltă Europă. România în viziunea lui Eliade şi a lui Cioran" şi "România înainte şi după".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”