Insolvenţa, soluţia pentru TVR. Mărirea taxei tv nu rezolvă problemele - surse

Insolvenţa, soluţia pentru TVR. Mărirea taxei tv nu rezolvă problemele - surse

Intrarea TVR în insolvenţă devine o soluţie fezabilă după numirea noului Consiliu de Administraţie în şedinţa de marţi a Parlamentului, varianta creşterii taxei radio-tv fiind o falsă soluţie pentru televiziunea publică care nu e luată în calcul, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Insolvenţa, soluţia pentru TVR. Mărirea taxei tv nu rezolvă problemele (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Decizia va fi luată după numirea noului CA, iar intrarea în insolvenţă este privită ca varianta cea mai bună, deoarece majorarea taxei ar fi doar o rezolvare de moment care ar fi şi nepotrivită în an electoral, au explicat, luni, sursele citate, arătând că TVR are nevoie de restructurare şi reorganizare, iar o hotărâre referitoare doar la majorarea taxei nu ar face decât să amâne insolvenţa. În plus, actuala conducere a TVR nu a putut să dea asigurări premierului Victor Ponta că, dacă Guvernul majorează taxa radio-tv, televiziunea publică nu va acumula noi datorii.

Numirea unui administrator judiciar, care să vină cu un plan de reorganizare, aşa cum s-a întâmplat cu Remus Borza la Hidroelectrica, ar permite "curăţarea" TVR de contracte păguboase, organizarea activităţilor pe baze economice corecte şi restructurarea internă ţinând cont de nevoile unei televiziuni publice, au mai precizat sursele.

Constatarea că TVR este în incapacitate de plată va fi făcută de Stelian Tănase imediat după ce va fi reales preşedinte-director general al TVR de către noul Consiliu de Administraţie care va fi votat de Parlament, conform înţelegerii pe care acesta o are cu premierul Victor Ponta. Ulterior, va fi declanşată procedura judiciară de intrare în insolvenţă pe baza constatării intrării în incapacitate de plată. Tănase va motiva decizia de intrare în insolvenţă prin faptul că activitatea TVR nu mai trebuie să fie afectată de problema datoriilor de 800 de milioane de lei.

De altfel, chiar directorul general interimar al TVR, Stelian Tănase, a declarat, după întrevederea de săptămâna trecută cu premierul Victor Ponta, că insolvenţa nu poate fi evitată la televiziunea publică, el arătând că această variantă a fost discutată cu primul-ministru. "S-a discutat şi acest lucru (despre insolvenţă - n.r.), cum s-au discutat şi alte scenarii", a spus Stelian Tănase. Întrebat dacă poate fi evitată insolvenţa TVR, Stelian Tănase a precizat: "Dacă mă întrebaţi pe mine, ce cred eu, eu cred că nu".

"Dar mă gândesc mai mult la ceea ce înseamnă restructurare, reformă, mai mult decât neapărat insolvenţă, deşi această discuţie se face în temeiul Legii 85/2006 care este Legea insolvenţei", a adăugat Stelian Tănase. El a precizat că a convenit cu Ponta asupra unui proces de restructurare, de reorganizare a TVR în baza Legii 85/2006.

Tot după discuţia cu premierul, Tănase a spus că majorarea taxei nu se va putea aplica în acest an. "În programul stabilit cu premierul azi nu s-a evocat acest punct (majorarea taxei, n.r.), pentru că l-am discutat săptămâna trecută cu argumente pro şi contra. Nu pot să spun că în acest moment am luat o decizie fermă în sensul unui calendar şi în sensul unei sume pe care telespectatorul român va trebui să o plătească, dar este o problemă pe agendă. Dacă îmi cereţi o evaluare, cred că în acest an nu se va putea face", a spus Stelian Tănase.

Întrebat dacă are în vedere ştergerea datoriilor TVR, premierul Ponta a răspuns: "Nu. Partea care ţine de Guvern reprezintă un set de măsuri care să permită relansarea şi restructurarea TVR".

"Soluţia corectă aplicată în cele mai multe ţări europene este fuziunea între radio şi televiziune, este o soluţie pe care, probabil, o vom aplica anul viitor, pentru că acum radioul este pe plus, nu mult, televiziunea este foarte mult pe minus şi dacă le-am uni nu am face altceva decât să băgăm şi radioul în faliment", a explicat Ponta.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români

4 „Îmi cer scuze, n-aveam bani ieri!”

5 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante