Insula cu cea mai sănătoasă mâncare din lume

Insula cu cea mai sănătoasă mâncare din lume

Este uleiul pe care îl găseşti în toată Grecia , în sticle îmbuteliate, şi îl cumperi în fiecare vacanţă pe care o petreci pe tărâm grecesc. Cu toate acestea, Creta este locul „mamă” al celui mai sănătos ingredient din întreaga bucătărie mediteraneană.

Vegetarieni înnăscuţi, carnivori ocazionali
În bucătăria cretană, ca în multe alte bucătării greceşti, uleiul de măsline este nelipsit din mâncăruri. Chiar şi astăzi, după dezvoltarea turistică, cretanii au un regim alimentar vegetarian cu fasole şi alte leguminoase, verdeţuri, cereale, paste şi cartofi, carnea fiind gătită doar la evenimente speciale. În Creta , salatele sunt reginele meselor. Ele sunt stropite cu ulei de măsline, la fel ca si brânza feta şi legumele proaspete. Iar delicatesa supremă e chiar pe fundul bolului cu salată: zeama din ulei şi suc de roşii, în care cretanii îşi înmoaie pâinea. Dacă ajungi în Grecia, trebuie să o încerci, mai ales că roşiile au o aromă cu totul aparte.

Export la scară largă
Producţia uleiului de măsline a avut un rol important în Creta minoică, în socetatea miceniană şi, mai ales, în economia insulei. Cel puţin aşa arată descoperirile arheologice (vase de lut, scrieri in piatră şi rămăşiţele unor mori de ulei). În timpul perioadei minoice, măsline erau tratate şi transformate în ulei care, la rândul său, era depozitat în vase de lut şi în amfore. El era exportat des în Grecia continentală şi în insulele din Marea Egee . Şi, pe lângă producţia pentru câştigurile financiare, uleiul de măsline era folosit şi în producţia de parfumuri, în medicină şi în viaţa zilnică drept un ingredient de bază în dietă.

Cei mai longevivi oameni de pe planetă...
... sunt cretanii. Când ai mâncare sănătoasă, ai şi o viaţă lungă. Cel puţin aşa arată studiile Lyon Heart, care spun că dietele cretane sunt cele mai sănătoase din lume datorită consumului de ierburi, nuci, seminţe, melci şi miel, care previn bolile cardiovasculare. Stilul alimentar în Creta este destul de bogat în grăsimi (40% din totalul de calorii vin din uleiul de măsline), dar este foarte sănătos şi protector împotriva bolilor de inimă şi a cancerului (în special de sân şi de colon). De asemenea, vinul cretan are efecte benefice asupra sănătăţii, ferindu-ne de boli cardiovasculare.

Ţinând cont că media consumului anual de ulei de măsline, pe cap de locuitor, este de aproximativ 16 litri, grecii sunt oficial primii consumatori de ulei de măsline din lume. În Creta, consumul este de 30 de litri pe an, pe persoană, insula clasându-se în vârful topului. Şi iată că sunt cei mai longevivi oameni din lume.

Ofertă Creta

Hotel Prince of Lillies 2*, Karteros – de la 299 euro/persoană, transport cu avionul, transfer aeroport - hotel – aeroport, 7 nopţi de cazare cu mic dejun, asistenta turistică. Europa Travel, www.europatravel.ro tel. 021.9407.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...