Iranul eliberează patru deţinuţi americani, printre care s-ar afla şi Jason Rezaian de la Washington Post

Iranul eliberează patru deţinuţi americani, printre care s-ar afla şi Jason Rezaian de la Washington Post

Iranul a eliberat patru cetăţeni americani de origine iraniană, printre care s-ar afla şi reporterul Jason Rezaian de la Washington Post (WP), anticipând o ridicare a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse din cauza programului nuclear, transmite BBC News online.

Iranul eliberează patru deţinuţi americani, printre care s-ar afla şi Jason Rezaian de la Washington Post

Rezian a fost condamnat pentru spionaj, în Iran, anul trecut.

Identitatea deţinuţilor nu a fost dezvăluită, dar în închisorile Republicii islamice se află doar patru americani.

Iranul a anunţat că cei patru americani au fost eliberaţi în schimbul eliberării a şase americani de origine iraniană deţinuţi în Statele Unite, însă Washingtonul nu a confirmat această informaţie.

Vestea eliberărilor apare după ce ministrul iranian de Externe Javad Zarif a preconizat că sancţinile internaţionale impuse ţării sale urmează să fie ridicate sâmbătă.

Zarif se află la Viena, pentru discuţii cu secretarul de Stat american John Kerry pe tema acordului în dosarul nuclear iranian.

Agenţia Internaţionallă pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să confirme că Iranul şi-a redus activităţile atomice, conform acordului, pentru a se concentra exclusiv asupra unor activităţi nucleare paşnice.

Active iraniene în valoare de miliarde de dolari urmează să fie deblocate, iar Teheranul i se va permite să-şi vândă din nou petrolul pe pieţe în întrega lume.

În afară de Rezian, The Associated Press scrie că printre americanii deţinuţi în Iran se mai află fostul puşcaş marin Amir Hekmati din Flint (Michigan), pastorul Saeed Abedini din Boise (Idaho) şi Siamak Namazi, un om de afaceri şi fiul unui politician din perioada şahului.

Agenţia americană adaugă că un fost agent FBI Robert Levinson, a fost dat dispărut în Iran în 2007, în timp ce lucra pentru CIA într-o misiune neautorizată în domeniul informaţiilor.

The Washington Post a scris că nu există nicio confirmare oficială americană cu privire la eliberarea reporterului său.

Potrivit agenţiei iraniene Fars, numele celor eliberaţi sunt Rezaian, Hekmati şi Abedini. Ea nu a oferit numele celui de-al patrulea deţinut.

"În baza aprobării Consiliului Naţional Suprem de Securitate şi a intereselor generale ale Republicii islamice, patru deţinuţi iranieni cu dublă cetăţenie au fost eliberaţi astăzi (sâmbătă), în cadrul unui acord cu privire la un schimb de deţinuţi", a anunţat Biroul procurorului din teheran.

Potrivit Fars, Statele Unite "au eliberat, de asemenea, şase americani de origine iraniană care erau deţinuţi (pentru) acuzaţii de încălcare a sancţiunilor".

Presa din Iran anticipează ridicarea sancţiunilor

Numeroase ziare salutau sâmbătă o "zi bună" pentru economie, în timp ce presa conservatoare deplângea restrcţiile în domeniul nuclear. Vatan-e Emruz consideră închiderea reactorului cu apă grea de la Arak o "înmormântare (a sectorului) nuclear".

Ziarul moderat şi reformist Mardom Salari scrie despre temeri potrivit cărora Arabia Saudită şi republicanii americani ar putea încerca să saboteze acordul, aceştia din urmă preconizând că "mâini puternice vor încerca să mineze această cale".

Ziarul conservator Hemayat apreciază că acordul în dosarul nuclear "nu va soluţiona problema cu şeful satului" - referindu-se la Statele Unite -, iar publicaţia radicală Keyhan comentează că acordul nu a condus la o slăbire a "propagandei antiiraniene" americane.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...