"Leviathan", nominalizat la premiul Oscar pentru film străin, stârneşte controverse în Rusia

"Leviathan", nominalizat la premiul Oscar pentru film străin, stârneşte controverse în Rusia

Drama "Leviafan/ Leviathan" a regizorului rus Andrei Zvyagintsev, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, a stârnit o dezbatere aprinsă în Rusia, cineastul fiind acuzat de administraţia de la Kremlin că ponegreşte imaginea ţării.

Deşi filmul va avea premiera în cinematografele ruseşti abia luna viitoare, criticile se multiplică în jurul acestuia, amintind unora de o glumă din epoca sovietică privind campania de defăimare a romanului "Doctor Jivago" al lui Boris Pasternak - "Nu am citit cartea, dar o condamn!", comentează agenţia de presă franceză.

"Cei care au văzut filmul şi cei care nu l-au văzut sunt implicaţi într-o dezbatere aprinsă în aceste zile, probabil pentru că persoanele care analizează acest film nu au păreri opuse legat de acesta, ci mai degrabă privind Rusia", potrivit site-ului de ştiri Gazeta.ru.

Drama, care a fost premiată deja cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin şi cu trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2014, spune povestea unui locuitor dintr-un sat izolat din nordul Rusiei, confruntat cu corupţia generalizată din regiune.

Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, l-a atacat personal pe regizorul Andrei Zvyagintsev şi viziunea sa asupra Rusiei, într-un interviu publicat în cotidianul Izvestia chiar în ziua anunţării nominalizărilor la premiile Oscar, pe 15 ianuarie.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...