NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Fascinanta galaxie Messier 94 din constelația Canes Venatici

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Fascinanta galaxie Messier 94 din constelația Canes Venatici

În această imagine surprinsă de telescopul orbital Hubble poate fi observată galaxia spiralată Messier 94, aflată în micuța constelație Canes Venatici (Câinii de vânătoare) de pe cerul boreal, la distanța de aproximativ 16 milioane de ani lumină de Pământ.

Această galaxie este foarte activă, în norul de gaze și praf cosmic ce înconjoară nucleul galactic aprinzându-se numeroase noi stele. Uriașa maternitate stelară a acestei galaxii s-a format probabil sub o undă de presiune provenită din centrul galactic, care a comprimat gazul și praful cosmic din zonele de la marginea acestui centru.

Comprimarea acestei materii duce la acumularea unor nori denși de gaze și praf cosmic. În interiorul acestor nori denși, gravitația imensă atrage și agită moleculele de gaz și particulele de praf cosmic până când temperatura și presiunea devin suficient de ridicate pentru a începe procesul de fuziune nucleară a hidrogenului: actul de naștere al unei noi stele.

Galaxia Messier 94 a fost descoperită de astronomul francez Pierre Méchain în 1781 și la puțin timp după aceea a fost introdusă în celebrul catalog de obiecte astronomice al colaboratorului său astronomul Charles Messier.

Această galaxie nu este lipsită de controverse. Un studiu publicat în 2008 ajungea la concluzia că Messier 94 nu conține deloc sau doar foarte puțină materie întunecată. Studiul analiza orbitele stelelor din această galaxie și densitatea norilor de hidrogen și ajungea la concluzia că întreaga masă galactică este formată din materie ordinară, vizibilă. Acest rezultat este cu totul neobișnuit, ținând cont de faptul că modelele actuale de formare și dezvoltare galactică nu pot descrie o situație în care o galaxie se poate forma fără a dispune de un halou de materie întunecată sau cum, odată formată, o galaxie ar putea să-și piardă materia întunecată.

Messier M94 este una dintre cele mai strălucitoare galaxii din așa-numitul Grup (galactic) M94 — un grup ce conține între 16 și 24 de galaxii. Acest grup galactic este doar unul dintre multele astfel de grupuri galactice aflate în Super-roiul Virgo (Fecioarei) numit și Superclusterul Local.

Acest mega-roi galactic, din care face parte și galaxia noastră, Calea Lactee, precum și galaxia vecină, Andromeda, este format din cel puțin 100 de grupuri și roiuri de galaxii concentrate într-o zonă din Univers cu diametrul de aproximativ 110 milioane de ani-lumină și este doar unul dintre milioanele de super-roiuri de galaxii din Universul observabil. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

4 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina