NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nebuloasa "Trompă de Elefant" din constelația Cefeu

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nebuloasa "Trompă de Elefant" din constelația Cefeu

Această fotografie publicată de NASA ne dezvăluie nebuloasa "Trompă de Elefant", o aglomerare de praf cosmic și gaze interstelare din cadrul vastei zone de gaze ionizate IC 1396, localizate în constelația Cefeu, la aproximativ 2.400 de ani lumină distanță față de Pământ.

Nebuloasa "Trompă de Elefant" este o prolifică maternitate stelară, conținând mai multe stele foarte tinere, cu vârsta mai mică de 100.000 de ani, ce au fost descoperite în urma analizei unor imagini în infraroșu ale nebuloasei realizate în 2003. Conform astronomilor, "Trompa de Elefant" are lungimea de peste 20 de ani lumină.

Această fotografie compusă a fost obținută prin intermediul unor filtre optice de bandă îngustă, receptând lumina provenită de la gazele ionizate din regiune, în special hidrogen, sulf și oxigen. Imaginea rezultată scoate în evidență marginile strălucitoare ale "trompei" care delimitează pungi de gaze și praf interstelar mai reci (de culoare închisă). Astfel de pungi de gaze și praf conțin materia din care se aprind noi stele și ascund privirii stelele în formare sau protostelele. Acestea sunt acumulări de materie care se formează prin contracția gazului dintr-un nor molecular gigant aflat în mediul interstelar. Pentru o stea cu masa Soarelui, perioada de formare, de protostea, durează aproximativ 100.000 de ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii

4 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

5 Cine este judecătorul care și-a injectat benzină în venă și ar fi murit în ambulanța care-l transporta la București